Илија Џаџев

Од Википедија — слободната енциклопедија
Илија Џаџев
Роден/а5 октомври 1926
Македонија Гевгелија, Македонија
Починат/а14 април 1991
Македонија Гевгелија, Македонија
ЗанимањеПисател Музичар Професор

Илија Џаџев (5 октомври 1926 - 14 април 1991) бил македонски поет.

Роден е во Гевгелија. Завршил Природно-математички факултет, група географија во 1954 година. Работел како професор по географија во гимназијата „Јосиф Јосифовски“ во Гевгелија. Член на „Друштвото на писателите на Македонија“ од 1990 година.

Книжевно творештво[уреди | уреди извор]

 • Не (поезија, 1976)
 • Чисти раце (поезија, 1977)
 • Јас бев мал генерал (од бурата на еден парижанец, поезија, 1978)
 • На булеварот нема птици (поезија, 1978)
 • Сонови изгреваат (поезија, 1978)
 • Зорнина (поезија, 1979)
 • Изгрејсвету (поезија, 1979)
 • Коренозрак (поезија, 1979)
 • Светилоносие (поезија, 1980)
 • Образовосхит (поезија, 1980)
 • Гласовековија (поезија, 1980)
 • Погледочест (поезија, 1981)
 • Верножубие (поезија, 1981)
 • Достојносјај (поезија, 1981)
 • Ѕвезда што доаѓа (поезија, 1982)
 • Измамница (поезија, 1982)
 • Надљубов (поезија, 1983)
 • Педесет мои брачни потписи (поезија, 1983)
 • Миропомазание (поезија, 1991)