Прејди на содржината

Икаридин

Од Википедија — слободната енциклопедија

Икаридин, познат и како пикаридин, е средство за заштита од инсекти што може да се користи директно на кожата или облеката. [1] Има широка ефикасност против комарци, крлежи, комарци, муви и болви, и е речиси безбоен и без мирис. Студијата спроведена во 2010 година покажала дека спрејот и кремата со пикаридин со концентрација од 20% обезбедуваат 12 часа заштита од крлежи. Икаридин не раствора пластика, синтетика или заптивки. [2]

Името пикаридин било предложено како меѓународно несопствено име (INN) на Светската здравствена организација (СЗО), но официјалното име што е одобрено од СЗО е икаридин. Хемикалијата е дел од фамилијата пиперидини, [1] заедно со многу фармацевтски производи и алкалоиди како што е пиперин, кој му дава зачинет вкус на црниот пипер .

Некои од трговските имиња под кои се наоѓа ова соединение се Бајрепел и Салтидин. Соединението е развиено од германската хемиска компанија Баер. Во 2005 година, Lanxess AG и нејзината подружница Saltigo GmbH се одделуваат од Баер [3] и производот е преименуван во Saltidin во 2008 година [4]

На 23 јули 2020 година, икаридин повторно е одобрен од Комисијата на ЕУ за употреба во репелентни производи. Одобрението стапув во сила на 1 февруари 2022 година и важи десет години. [5]

Стереоизомери на икаридин

Икаридин содржи два стереоцентри : еден каде што хидроксиетилниот синџир се прицврстува на прстенот и еден каде што <i id="mwaQ">сек</i> -бутилот се прицврстува на кислородот на карбаматот . Комерцијалниот материјал содржи мешавина од сите четири стереоизомери.

Комерцијални производи

[уреди | уреди извор]

Комерцијалните производи кои содржат икаридин вклучуваат Cutter Advanced, Muskol, Skin So Soft Bug Guard Plus, Off! FamilyCare, Autan, Smidge, PiActive и MOK.О. [6]

  1. 1,0 1,1 „Picaridin“. npic.orst.edu. Посетено на 2020-03-29.
  2. Picaridin. Archived from the original on August 9, 2011.
  3. „Bayer Completes Spin Off of Lanxess AG“. 31 January 2005.
  4. Saltigo renames insect repellant, Chemical & Engineering News
  5. „Commission Implementing Regulation (EU) 2020/1086 of 23 July 2020 approving icaridin as an existing active substance for use in biocidal products of product-type 19“. Посетено на 31 August 2020.
  6. Cha, Ariana Eunjung. "Zika virus FAQ: What is it, and what are the risks as it spreads? The Washington Post. January 21, 2016.