Избирачко место

Од Википедија — слободната енциклопедија
Гласачко место сместено во приградската библиотека на север од Кембриџ за време на општите избори во Обединетото Кралство во 2005 година

Избирачко место[1] — место каде што гласачите го даваат својот глас на изборите.

Бидејќи изборите обично се одржуваат во текот на ден или два, периодично, годишно или на подолг рок, избирачките места обично се наоѓаат во објекти што се користат за други цели, како што се училишта, цркви, спортски сали, канцеларии на локалната власт или дури и приватни домови, и секое треба да опслужува приближен број луѓе. Избирачкото место го опслужува службеници (избирачки одбор) кои ги следат процедурите за гласање и им помагаат на гласачите во изборниот процес. За да се обезбеди непристрасност на процесот на гласање секое избирачко место го следат набљудувачи кои може да се независни или партиски.

Објектот во кој се наоѓа избирачкото место е отворен во определена временска рамка во зависност од видот на изборите, а политичките активности од или во име на оние што стојат на гласачкото ливче обично се забранети во рамките на местото на настанот и непосредната околина.

Во избирачкото место има локација (обично гласачка кабина) каде што гласачот може тајно да го избере кандидатот или партијата по свој избор. Ако се користи гласачко ливче, тоа ќе се стави во гласачка кутија пред сведоци кои не можат да видат за кого е даден гласот. Наместо тоа, може да се користат гласачки машини.

Во САД во моментов се користат пет вида технологии за гласање во избирачките места. Тие се: рачно броени хартиени гласачки ливчиња, механички машини за гласање, перфорирани картички, оптички читливи хартиени гласачки ливчиња и електронски машини за гласање. Една од причините за тенденцијата за гласање пред сведоци, но сепак задржување на тајното гласање е да се намали изборната измама.

Ефекти на локацијата за гласање[уреди | уреди извор]

Градбата во која е сместена локацијата за гласање може да има значително влијание врз резултатите од гласањето. Истражувањата покажале дека локацијата за гласање може да влијае на тоа како гласачот ќе го даде својот глас. Овој суптилен непознат фактор може да биде значаен и може да влијае при тесни избори. На поединци може да им се влијае да се однесуваат на одреден начин врз основа на сигнали за животна средина, односно објект или место може да влијае на тоа како се однесува, на пример состојбата на градбата, името на градбата, вообичаената употреба на градбата, или декорот на градбата. Истражувачите потрошиле многу време размислувајќи што ги тера луѓето да гласаат онака како што гласаат; откриле дека најмали промени можат да имаат големи ефекти.

Времето на чекање на избирачките места исто така било проблем во САД. Ова станало многу контроверзна тема што дури и претседателот Обама во обраќањето за состојбата на Унијата на 12 февруари 2013 година ја споменал потребата за намалување на времето на чекање. Тој понатаму рекол дека должност на Американците е да се погрижат секој да има не само право на глас, туку и можност да гласа, без да мора да чека неколку часа во ред.

Користење на градбата[уреди | уреди извор]

Градбата што се користи како избирачко место има значаен ефект врз начинот на гласање на поединецот. На пример, гласајќи внатре во училишна зграда, граѓанинот ќе има поголема веројатност да гласа за оние кои се за училишниот систем и образованието. Ова е особено точно ако училишната зграда во која се гласа има потреба од генерално подобрување и/или реновирање. Овој знак за животната средина може да им даде на гласачите од прва рака знаење за тоа какви потреби може да има во одреден амбиент. Слично на тоа, при гласање во црква или друг духовен објект, граѓаните веројатно нема да гласаат за истражување на матични клетки. Овие знаци му даваат на човекот чувство на задоволство што гласа на овој или оној момент, без разлика дали тоа било начинот на кој тие имале намера да гласаат.

Оддалеченост до локацијата за гласање[уреди | уреди извор]

Трошоците за гласање влијаат дали некое лице ќе гласа или не. Истражувањата покажуваат дека колку е поскапо гласањето, толку е помала веројатноста лицето да гласа. Оддалеченоста до локацијата за гласање е една од главните причини зошто трошокот може да стане проблем за гласачите. Малите промени во оддалеченоста од домовите на избирачите до гласачкото место може да го променат одзивот на гласачите, што може да го промени исходот од блиските избори. Оддалеченоста до гласачкото место е прашање ако не секој гласач има пристап до возило. Ако избирачкото место е достапно за граѓаните, тие ќе се потрудат, ако треба да поминат поголемо растојание, тогаш излезноста на гласачите драстично се намалува “.

Промена на избирачко место[уреди | уреди извор]

Ако избирачот треба да го промени избирачкото место заради промена на избирачките подрачја, тогаш шансите за продолжување на неговото гласање на идните избори се намалуваат. Збунетоста што предизвикува промената ќе го одврати избирачот да погледне во новото избирачко место каде што треба да гласа. Покрај тоа, информативните трошоци поврзани со предупредување на гласачите за нивната нова локација за гласање, исто така, ќе влијаат на излезноста на гласачите, бидејќи е малку веројатно дека ќе бидат достапни средства за да се осигура дека секој гласач знае каде да гласа. Промената на избирачкото место може да биде од корист за да се обезбеди погодна локација, но треба внимателно да се земе предвид пред да се донесе таква одлука.

Отвореност и централизација[уреди | уреди извор]

Ако на гласачите им се дозволи да гласаат на која било локација во избирачкото подрачје или пошироко, ќе се зголеми одзивот на гласачите. Понекогаш најзгодно место за гласање на избирачот е во близина на неговото работно место, не мора најблиску до неговото живеалиште. Имајќи поотворена политика за дозволување на повеќе можни локации за гласање на едно лице, ќе ги охрабри оние поединци кои не можат изводливо да патуваат напред и назад од работа за да гласаат. Имањето голема видлива локација за гласање ќе обезбеди гласачите да знаат каде треба да гласаат. Ова ќе ги намали непотребните знаци и ќе ги елиминира нередот и конфузијата.

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „polling place - definition of polling booth in English“. Oxford Dictionaries. Архивирано од изворникот на 2013-10-26. Посетено на 29 October 2014.