Ижма (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ижма
Местоположба
Физички особености
УстиеПечора
Должина531 km
Особености на сливот

Ижма (руски: И́жма, Изьва) е лева притока на риеката Печоре, која протекува низ Автономната Република Коми во Русија. Извира на југот на Тиманската Висорамнина. Долга е 531 км. Површината на сливот на реката Ижма изнесува 31.000 км2. Просечниот проток на 154 км од устието во Печора е 203 m³/s. Заледена е кон средината на ноември, а се одмрзнува кон средината на месец мај. Најголеми притоки на Ижма се Ухта и Ајува.