Ибански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Ибански јазици
Малајско-дајачки јазик
Географска
распространетост:
Западен Борнео
Класификација:австронезиски
Гранки:

Ибански јазици — гранка на малајските јазици, дел од јадрените малајско-полинезиски јазици од семејството на австронезиски јазици. Јазиците ги зборуваат народите: Ибаните, Селакоанците, Кендајанците и останати дајачки народи.

Некое време меѓу јазичарите имало забуна за тоа кои јазици го опфаќа поимот „дајачки јазици“. Се установило дека некои дајачки јазици се малајски (малајско-дајачки), а други не се. Немалајските јазици се нарекуваат копненодајачки јазици.

Јазици[уреди | уреди извор]

Јазиците во оваа група се:

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]