ИРВИН

Од Википедија — слободната енциклопедија

ИРВИН — уметничко движење и колектив воглавно составено од ликовни уметници. Основачи на ова уметничко движење е новата словенечка уметност.[1]

Историја[уреди | уреди извор]

Во 1983 година, уметниците Душан Мандиќ, Миран Мохар, Андреј Савски, Роман Уранјек и Борут Вогелник, во Љубљана, создаваат уметничка група и ја нарекле Розе Ирвин Селави. Ова име било поврзано со Марсел Дишан. Групата наскоро ќе се скрати името на Р Ирвин С.

Во 1984 година, групата била и сооснована од Славение Кунст (НСК). Покрај ова тие се приклучиле и кон групта Лајбах и групата Сципион Нашице Сестри. Набргу по формирањето на поголемиот колектив, Р Ирвин С го смени своето име во едноставно Ирвин.[2]

Особености[уреди | уреди извор]

„Иднината е семето на минатото“. Во принцип, ретроавангардството се состои во рециклирана употреба на минати симболи, слики и филозофски идеи, особено оние кои се користат од владите или другите институции за да се акумулира и да се одржи моќта. Работата на Ирвин е дефинирана главно со три главни принципи. Првата е идејата да се изгради сопствена уметничка позиција надвор од посебните околности; со тоа што е посебна, уметноста може да стане навистина универзална. Вториот е работа во група, колектив, па дури и во организација, привлекувајќи го акцентот од поединечната личност на уметникот. Третиот е основна постапка за работа на НСК, понекогаш наречена ретро-принцип.

Ирвин е исто така сконцентрирана кон идејата за сложеност на сликата. За нив, сликата никогаш не е неутрална, ниту пак се појавува во неутрален простор. Така, нивната работа може да се поврзе со поголемата меѓународни простори низ кои таа се појавува како институционална критика. Директно цртајќи врз слики кои имаат силни политички или уметнички конотации.[3]

Сликарство[уреди | уреди извор]

„Сликите“ на Ирвин опфачаат голем број медиуми, вклучувајќи: боја, катран, книги, садови, свилени пари и многу други,најразновидни материјали. Делата не се потпишани од групата, во традиционална смисла, но се презентирани на своевидно колективно одобрување. Делота се биде обележуваат со групен монограм - често на метална плоча.[4]

Перформанси[уреди | уреди извор]

Иако првенствено се сликари, авторите од ИРВИН се вклучуваат во многу синтетички дела со други уметнички колективи особено од НСК, почнувајќи од театар до музика и видео.

Во 1992 година, во соработка со Мајкл Бенсон режисер, тие ја создадоа претставата Црн плоштад на Црвениот плоштад, која беше создадена и одиграна на црна ткаенина, од 22 метри во чест на Казимир Малевич и супрематизам.[5]

Источна уметничка мапа[уреди | уреди извор]

Источна мапа на уметноста е своевиден проект за создавање историја и речник за источноевропската уметност почнувајќи од 1945 година со идентификување на влијателните уметници.

Изложби[уреди | уреди извор]

Ирвин организира бројни изложби низ Европа и САД, вклучувајќи го и Манифестот во Ротердам, Венециското биенале и позначајните светски ликовни манифестации.[6]

Литература[уреди | уреди извор]

  • IRWIN (2006). East Art Map. Afterall Books and The MIT Press. ISBN 1-84638-005-7.
  • New Collectivism (1991). Neue Slowenische Kunst. AMOK Books and Neue Slowenische Kunst. ISBN 1-878923-05-6.

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]