ИГ-88

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

ИГ-88 е измислен лик во трилогијата на Војна на ѕвездите кој бил атентатор и ловец за награди. ИГ-88 беше серија на атентатори специјално развиени од фабриките од Холоуан за империјалниот инспектор Гурдун. Тие се стекнаа со свесност заради напредната технологија и затоа не се чувствуваа должни кон своите дизајнери. После нивното прозиводство тие го убиле својот градежник. ИГ-88 серијата исчезнува после 4 ПВЈ (После војната на јавин 4)

Имаше вкупно четири модели од сериите ИГ-88, ИГ-88 А, ИГ-88 Б, ИГ-88 Ц и ИГ-88 Д. Атентаторите ,ИГ-88, имале неколку вселенски бродови со име ИГ-2000, од кои последниот бил уништен од Боба Фет на татуин, како и трите од четирите модели ИГ-88.

Историја[уреди | уреди извор]

Конструкција[уреди | уреди извор]

Тенката, темносива боја на роботот е создадена како дел од таен империјален проект од неговите дизајнери во лабораторијата за високо-безбедност на Холоуан. После нивното актицирање, ИГ-88 создава самиот свесност спротивна на намерите на нејзините творци и силно чувство за супериорност кон сите органски суштества. ИГ-88 веднаш го докажа ова и ги уби своите градежници. Потоа откри три идентични модели, кои беа целосно опремени, но сè уште не беа програмирани. По нивното активирање, тој ја копирал својата свест во своите колеги и им дал имиња на нив според редоследот на нивното активирање: се идентификувал како ИГ-88А, другите ги добиле дополнувањата ИГ-88Б, ИГ-88Ц и ИГ-88Д. Избегајќи од лабораторијата, упадите се споиле со претходникот, ИГ-72, од кој се разделиле по напуштањето на планетата.

Ловец на награди[уреди | уреди извор]

Во меѓувреме, производството на Мечис III продолжи, но заради империјалното пребарување, ИГ-88 А сметаше дека е разумно да се користи своето оригинално програмирање за да привлече внимание и да лови награди. Ова го презеде ИГ-88 Б, за што фабриките го произведоа ИГ-2000 во рок од еден ден. ИГ-88 Б, кој во меѓувреме го ловел шверцерот Хан Соло и собирал многу знаење. Тој на ловците на награди ги препарирал нивните вселенски бродови со тоа што ставил Навигации за да може да гледа каде во меѓувреме се наоѓаат тие. ИГ-88 Го следи Боба Фет до планетата, Беспин. Но кога пристигнал мандалоријанецот ко пречекал и го елименирал ИГ-88