Зуницератопс

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Зуницератопс|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Зуницератопс
Zuniceratops
реконструкција на скелет
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Зуницератопс
Вид: Зуницератопс
Zuniceratops
Научен назив
Зуницератопс кристофери
Волф и Киркленд, 1998 година

Зуницератопс (Zuniceratops christopheri) тоа е мал маргиноцефалус чие име значи роговито лице на Зуни. Генеричкото име на ова животно потекнува од Зуни - индиско племе кое живее околу Ново Мексико, а жанровиот епитет го одликува Кристофер Волф - осумгодишен истражувач на зеницератопи. потекнува од Средниот Туронски пред околу 92-90 милиони години (доцна креда) во Ново Мексико (САД). Живеел пред попознатите северноамерикански неокератопи како Трицератоп и претставува ново светло на нивното потекло.

Зуницератопс бил релативно мал кератоп - бил долг 3-3,5 м и висок до 1 м во колковите. Имаше руф, но коските што го поддржуваа сè уште не беа развиени. Зуницератопс е ​​најстариот познат американски цератоп и истовремено најстариот претставник на оваа обвивка со рогови на веѓите. Неговото откритие фрла ново светло на потеклото на Сероамериканските кератопи.[1]..

Опис и име[уреди | уреди извор]

Реконструкција

Зуницератопс бил релативно мал кератоп - бил долг 3-3,5 м и висок до 1 м во колковите. Имаше Зуницератопс е ​​најстариот познат американски цератоп и истовремено најстариот претставник на оваа обвивка со рогови на веѓите. Неговото откритие фрла ново светло на потеклото на Сероамериканските кератопи.[2].
Наоди од фосили и детерминизација[уреди | уреди извор]

„Зуницератопс“ бил откриен во 1996 година, од страна на 8-годишниот Кристофер Волф, син на палеонтолог Даглас Г. Волф, во формацијата Морено Хил во западно-централно Ново Мексико. Пронајдени биле еден череп и коски од повеќе примероци. Во поново време, било откриено дека една коска, за која се верува дека е сквамозална, исшум од Nothronychus . [3]. .


Класификација[уреди | уреди извор]

Реконструкција на скелет

„Зуницератопс“ бил пример за еволутивна транзиција помеѓу раните цератопси и подоцнежните поголеми цератопсиди кои имале многу големи рогови . Ова ја поддржува теоријата дека потеклото на кератопсиските диносауруси можеби била од Северна Америка.

Иако првиот откриен примерок имал еднокорени заби (невообичаено за цератопсијците), подоцна фосилите имале двојно вкорени заби. Ова е доказ дека забите станале двојно вкорени со возраста. Зуницератопс бил тревојад како и другите цератопси и веројатно живееле во стада.

Ceratopsia 

 Yinlong


 void 
 void 

 Chaoyangsaurus Xuanhuaceratops) void 

 Psittacosauridae


 Neoceratopsia 

 Liaoceratops


 void 

 Yamaceratops


 void 

 Archaeoceratops


 Coronosauria 
 Leptoceratopsidae 

 Montanoceratops


 void 

 Udanoceratops Leptoceratops Prenoceratops
 void 

 Graciliceratops


 void 
 Protoceratopsidae 

 Bagaceratops Protoceratops Ceratopsoidea 

 Zuniceratops Ceratopsidae

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Zuniceratops“. Архивирано од изворникот на 2021-01-27. Посетено на 2021-03-02.
  2. „Zuniceratops“. Архивирано од изворникот на 2020-07-02. Посетено на 2021-03-02.
  3. „The cranial anatomy of the coelophysoid theropod Zupaysaurus rougieri from the Upper Triassic of Argentina“. Архивирано од изворникот на 2020-06-14. Посетено на 2021-03-02.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]