Прејди на содржината

Зрнешник

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Physalis|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Зрнешник
Physalis alkekengi fruit with the red husk
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Physalis
Вид: Зрнешник
Научен назив
Physalis alkekengi
L.
Синоними[1]
 • Alkekengi officinarum Moench
 • Boberella alkekengi (L.) E.H.L.Krause
 • Physalis alkekengi var. anthoxantha H. Lév.
 • Physalis alkekengi var. orientalis Pamp.
 • Physalis ciliata Siebold & Zucc.
 • Physalis halicacabum Crantz
 • Physalis hyemalis Salisb.
 • Physalis kansuensis Pojark.
Physalis alkekengi
Physalis alkekengi fruit with the red husk
Scientific classification edit
Kingdom: Plantae
Clade: Tracheophytes
Clade: Angiosperms
Clade: Eudicots
Clade: Asterids
Order: Solanales
Family: Solanaceae
Genus: Physalis
Species:
P. alkekengi
Binomial name
Physalis alkekengi

Synonyms[1]
 • Alkekengi officinarum Moench
 • Boberella alkekengi (L.) E.H.L.Krause
 • Physalis alkekengi var. anthoxantha H. Lév.
 • Physalis alkekengi var. orientalis Pamp.
 • Physalis ciliata Siebold & Zucc.
 • Physalis halicacabum Crantz
 • Physalis hyemalis Salisb.
 • Physalis kansuensis Pojark.

Physalis alkekengi, цреша од мочниот меур,[2] кинески фенер, јапонско-фенер, меко од јагода, или зимска цреша,[3] е вид на цветно растение од фамилијата на ноќници Solanaceae. Тоа е близок роднина на новиот свет Physalis peruviana (Кејп цариградско грозде). За разлика од остатокот од Physalis кој е роден во Америка, овој вид е роден во регионите што ја покриваат Јужна Европа до Јужна Азија и Североисточна Азија .

Опис[уреди | уреди извор]

Лесно може да се препознае по големата, светло портокалова до црвена хартиена покривка над нејзиниот плод, која наликува на хартиени фенери . Тоа е повеќегодишно тревно растение кое расте до 40–60 сантиметри висок, со спирално наредени листови 6–12 сантиметри долга и 4–9 сантиметри широк. Цветовите се бели, со венче со пет лобуси 10–15 милиметри преку, со надуена базална чашка која созрева во хартиена портокалова овошна обвивка, 4-5 сантиметри долга и широка. И има една сорта, Physalis alkekengi var. франчетии.

Одгледување[уреди | уреди извор]

Зрело растение
Портокаловите „фенери“ (плодни чашки) на Physalis alkekengi, ја губат својата светла боја и хартиени, изглед во текот на зимата, а до пролетта станаа нежно убави, скелетни мрежи од беж вени кои ги откриваат портокалово-црвените бобинки внатре.

Тоа е популарно украсно растение, широко култивирано во умерените региони во светот и многу издржливо до −20 °C (−4 °F) .[4] Може да биде инвазивен со својот широко распространет корен систем кој испраќа нови ластари на одредено растојание од местото каде што првично бил засаден. На различни места низ светот, тој побегнал од одгледување .[5]

Во Обединетото Кралство ја доби наградата за заслуги на градината на Кралското хортикултурно друштво .[4][6]

Традиционални употреби[уреди | уреди извор]

Сувото овошје на P. alkekengi се нарекува златен цвет во системот на медицина Унани и се користи како диуретик, антисептик, коректив на црниот дроб и седатив.[7]

Хемиски состојки[уреди | уреди извор]

Како и голем број други видови од родот Physalis, содржи широк спектар на физалини .[8][9][10] Кога се изолирани од растението, тие имаат антибактериски [11] и лајшманицидни [12] активности ин витро .

Содржи и етил естер на кофеинска киселина, 25,27-дехидро-физалин L, физалин Д и кунеатазид Е.[13]

Културно значење[уреди | уреди извор]

Хозуки пазар во Јапонија

Во Јапонија, неговите светли овошни чашки кои личат на фенер формираат традиционален дел од Бон фестивалот како дарови наменети да помогнат во водење на душите на мртвите. Пазарот посветен на него - hōzuki-ichi - се одржува секоја година на 9-ти и 10-ти јули во близина на античкиот будистички храм Sensō-ji во Асакуса .

Фосилни записи[уреди | уреди извор]

Фосилите од семето Physalis alkekengi се познати од миоценот во Сибир, плиоценот во Европа и плеистоценот во Германија .[14] Поленовите зрна од Physalis alkekengi се пронајдени во седименти од раниот плеистоцен во Лудам источно од Вроксам, Источна Англија .

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 The Plant List
 2. „Physalis alkekengi“. Eppo.
 3. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име GRIN.
 4. 4,0 4,1 „RHS Plantfinder - Physalis alkekengi. Посетено на 27 April 2018.
 5. „1. Physalis alkekengi Linnaeus“. Flora of China.
 6. „AGM Plants - Ornamental“ (PDF). Royal Horticultural Society. July 2017. стр. 78. Посетено на 27 April 2018.
 7. Rasheed N.M.A., Shareef M.A., Ahmad M., Gupta V.C., Arfin S., Shamshad A.K. "HPTLC finger print profile of dried fruit of Physalis alkekengi Linn." Pharmacognosy Journal 2010 2:12 (464–469).
 8. Matsuura, T; Kawai, M; Makashima, R; Butsugan, Y (1970), „Structures of physalin A and physalin B, 13,14-seco-16,24-cyclo-steroids from Physalis alkekengi var. Francheti.“, Journal of the Chemical Society, Perkin Transactions 1, 5 (5): 664–70, doi:10.1039/j39700000664, ISSN 0300-922X, PMID 5461642
 9. Qiu, L; Zhao, F; Jiang, Zh; Chen, Lx; Zhao, Q; Liu, Hx; Yao, Xs; Qiu, F (Apr 2008), „Steroids and flavonoids from Physalis alkekengi var. franchetii and their inhibitory effects on nitric oxide production.“, Journal of Natural Products, 71 (4): 642–6, doi:10.1021/np700713r, PMID 18348534
 10. Kawai, M; Yamamoto, T; Makino, B; Yamamura, H; Araki, S; Butsugan, Y; Saito, K (2001), „The structure of physalin T from Physalis alkekengi var. franchetti.“, Journal of Asian Natural Products Research, 3 (3): 199–205, doi:10.1080/10286020108041391, ISSN 1028-6020, PMID 11491395
 11. Silva, M.T.G.; Simas, S.M.; Batista, T.G.; Cardarelli, P.; Tomassini, T.C.B. (2005). „Studies on antimicrobial activity, in vitro, of Physalis angulata L. (Solanaceae) fraction and physalin B bringing out the importance of assay determination“. Memórias do Instituto Oswaldo Cruz. 100 (7): 779–82. doi:10.1590/s0074-02762005000700018. PMID 16410969.
 12. Choudhary M.I., Yousaf S., Ahmed S., Samreen, Yasmeen K., Atta-ur-Rahmang "Antileishmanial physalins from Physalis minima" Chemistry and Biodiversity 2005 2:9 (1164-1173).
 13. YUAN Ye, XU Nan, BU Xian-kun, ZHAN Hong-li, ZHANG Meng-meng Chemical constituents of Physalis alkekengivar. franchetii (II) "Chinese Traditional and Herbal Drugs" http://en.cnki.com.cn/Article_en/CJFDTOTAL-ZCYO201012005.htm Архивирано на 19 март 2022 г. (Liaoning University of Traditional Chinese Medicine, Dalian 116600, China).
 14. The Pliocene flora of Kholmech, south-eastern Belarus and its correlation with other Pliocene floras of Europe by Felix Yu. VELICHKEVICH and Ewa ZASTAWNIAK - Acta Palaeobot. 43(2): 137–259, 2003

Надворешни врски[уреди | уреди извор]