Зраци (Михаил Ренџов)

Од Википедија — слободната енциклопедија

„Зраци“ — збирка поезија на македонскиот поет Михаил Ренџов, објавена во 2023 година од издавачката куќа „Метаноја“.

За делото[уреди | уреди извор]

Промоцијата на стихозбирката се одржала на 22 март 2023 година во литаратурното кафе „Метаноја“ во Скопје, а промотори на книгата биле Владимир Мартиновски и Коста Милков. Во својот осврт кон делото, Мартиновски го опишал како „вчудовидувачки екстракт од неговото раскошно поетско искуство... Секоја песна, секоја минијатура е еден нов зрак поетска светлина. Како поклоник на аксетски строгиот поетски израз... во секој стих е компримирана огромна творечка енергија, а песните се едновремено и едноставни и повеќеслојни. Песните на Ренџов се сочинети само од неколку збора, но благодарение на несомнената вдахновеност и врвното поетско мајсторство, во секоја нова лирска минијатура преку лаконски пласираните стихови и поетски слики нè пречекува ново изненадување.“ Вториот промотор, Коста Милков, истакнал дека пенсите од збирката биле создадени во текот на неколку децении и ја отсликуваат „филозофијата на Животот“ на авторот. [1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „Од зборови до зраци“, Слободен печат, година XI, број 2811, сабота-недела, 25-26 март 2023, стр. 16.