Зоолошка градина

Од Википедија — слободната енциклопедија
Мапа на зоолошки градини низ целиот свет

Зоолошка градина, зоолошки парк, менаџерија или зоо — објект во кој животните се чуваат во кафези, се прикажуваат на јавноста и може да се размножуваат. Изразот зоолошка градина се однесува на зоологија, дел од биологијата кој се занимава со проучување на животни и е изведен од грчките зборови зоон (ζῷον, „животно“) и логос (λóγος, „изучување“). Кратенката „зоо“ (на англиски се чита „зу“) за првпат била користена во Зоолошките градини на Лондон кои се отвориле како научно-истражувачки објект во 1828 година, а за јавноста во 1847.[1] Бројот на големи збирки на животни во отворени за јавноста низ целиот свет сега е над 1000, од кои околу 80% се сместени во градови.[2]

Зоолошката градина како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Обратно“ — кус расказ на австрискиот писател Томас Берхнард од 1978 година.[3]
  • „Во зоолошката градина“ — расказ на македонската писателка Оливера Николова.[4]
  • „Во зоолошката градина“ (англиски: At the Zoo) — песна на американското поп-рок дуо Сајмон и Гарфанкел (Simon & Garfunkel) од 1968 година.[5]
  • „Зоолошка станица“ (англиски: Zoo Station) — песна на ирската рок-група „У2“ (U2) од 1991 година.[6]

Белешки[уреди | уреди извор]

  1. "ZSL's history" Архивирано на 28 февруари 2008 г., Zoological Society of London.
  2. "Zoo," Encyclopaedia Britannia, 2008.
  3. Томас Бернхард, Имитатор на гласови. Скопје: Темплум, 2008, стр. 38.
  4. Оливера Николова, Приказни за Зоки Поки, Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1980, стр. 15-16.
  5. Discogs, Simon & Garfunkel ‎– Bookends (пристапено на 24.9.2018)
  6. Discogs, U2 ‎– Achtung Baby (пристапено на 30.6.2019)