Зонирана млечка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Lactarius|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Зонирана млечка
Lactarius zonarius 20100929w.JPG
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Lactarius
Вид: Зонирана млечка
Биномен назив
Lactarius zonarius
(Bull.) Fr. (1838)
Синоними

Agaricus zonarius Bull. 1783
Agaricus insulsus Fr. 1821
Lactarius insulsus (Fr.) Fr. 1838
Galorrheus insulsus (Fr.) P. Kumm. 1871
Galorrheus zonarius (Fr.) P. Kumm. 1871
Lactifluus insulsus (Fr.) Kuntze 1891
Lactifluus zonarius (Fr.) Kuntze 1891
Lactarius lividus (Lambotte) Massee 1902
Gloeocybe insulsa (Fr.) Earle 1909
Lactarius scrobipes Kühner & Romagn. 1954

Зонирана млечка
Научна класификација edit
Царство: Fungi
Колено: Basidiomycota
Ред: Agaricomycetes
Класа: Russulales
Семејсство: Russulaceae
Род: Lactarius
Вид:
L. zonarius
Биномен назив
Lactarius zonarius

(Bull.) Fr. (1838)
Сининими

Agaricus zonarius Bull. 1783

Agaricus insulsus Fr. 1821

Lactarius insulsus (Fr.) Fr. 1838

Galorrheus insulsus (Fr.) P. Kumm. 1871

Galorrheus zonarius (Fr.) P. Kumm. 1871

Lactifluus insulsus (Fr.) Kuntze 1891

Lactifluus zonarius (Fr.) Kuntze 1891

Lactarius lividus (Lambotte) Massee 1902

Gloeocybe insulsa (Fr.) Earle 1909

Lactarius scrobipes Kühner & Romagn. 1954

Зонирана млечка (латински: Lactarius zonarius) е член на родот Млечки (печурки) со големи млечни шапки од редот Russulales. За прв пат е опишана во 1783 година, под базионимот Agaricus zonarius. Ретка, отровна габа, може да се најде во Европа и Северна Америка.[1][2]

Опис[уреди | уреди извор]

Шапката е карактеристична по кружните зони, односно потемнети концентрични кругови. Прво е испакната а потоа широко отворена со се поизразена вдлабнатина о средината. по површина мазна, сјајна со жолтеникава до црвеникава боја. Шапката достигнува големина од 4 до 16 см. Внатрешноста на печурката е бела и месести, а при сечењето произведува бел латекс. Месото е со лут вкус и мирис на перуника. Дршката е со должина од 2 до 5 сантиметри и помеѓу 1 и 2 см во пречник.

Ретка габа која се наоѓа само во неколку наши ланини, расте во листопадни шуми особено е во микориза со дабот од јуни до крајот на октомври. Зонираната млечка не е јадлива печурка.

Поврзано[уреди | уреди извор]

Список на видови Млечки (печурки)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Cuesta, José; Jiménez, Jorge. „Lactarius zonarius“. Asociación Micológica El Royo. Посетено на 27 March 2019.
  2. Phillips, Roger (2010) [2005]. Mushrooms and Other Fungi of North America. Buffalo, NY: Firefly Books. стр. 111. ISBN 978-1-55407-651-2.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]