Золтан Тилди

Од Википедија — слободната енциклопедија

Золтан Тилди (18 ноември 1889 - 4 август 1961) бил влијателен водач на Унгарија , кој работел како премиер од 1945 до 1946 година и претседател од 1946 до 1948 година во повоениот период пред заземањето на власта од страна на советските комунисти.

Животопис[уреди | уреди извор]

Ран живот и семејство[уреди | уреди извор]

Гробот на Золтан Тилди и неговата сопруга Ержебет Ѓинис во Будимпешта.

Золтан Тилди е роден во Лученец, Словачка, тогаш во Австроунгарската империја, во семејството на унгарски функционер во локалната власт. Завршил теологија на Реформираната богословска академија во Папа , потоа поминал една година студирање во Собранискиот колеџ , Белфаст, во Ирска. Тилди служел како активен министер на Реформираната црква, почнувајќи од 1921 година, и го уредувал дневниот весник на Реформираната црква во Унгарија, Керештењ Чалад („Христијанско семејство“), како и други периодични изданија. Во 1929 година, Тилди се приклучил на Независната партија на мали стопанственици (НПМС) со други унгарски политички личности, вклучувајќи го и Ференц Наѓ . Тој подоцна станал извршен потпретседател на организацијата.

Тој се оженил со Ержебет Ѓенис (1896-1985) во 1916 година и имал три деца: Золтан Тилди, Џуниор (1917-1994), Ержебет Тилди (1918-2012) и Ласло Тилди (1921-1983).

Политичка кариера и подоцнежен живот[уреди | уреди извор]

Палатата на Тилди - Андраши 96

Тилди бил избран во унгарскиот парламент во 1933 година, повторно избран во 1936 и 1939 година. Тој извршил притисок врз Хортивата влада да се повлече од Втората светска војна . Откако Унгарија била окупирана од Германците, Тилди бил принудена да се крие. Откако Советите ја окупираа Унгарија и ги истерале Германците, Тилди станал водач на НПМС. Тилди станал премиер на Унгарија, кој служел од 15 ноември 1945 до 1 февруари 1946 година, кога Тилди бил избран за претседател на Унгарија . Тој бил по службена должност на Високиот национален совет од 7 декември 1945 до 2 февруари 1946 година.

Тилди служел како прв претседател на Република Унгарија до 31 јули 1948 година, кога бил принуден да поднесе оставка откако се појавле обвинувања дека неговиот зет бил уапсен поради корупција и прељуба. Тилди бил држен во домашен притвор во Будимпешта до 1 мај 1956 година. Тој бил назначен за позиција на државен министер во коалициската влада за време на Унгарската револуција во 1956 година . На крајот тој бил уапсен од страна на советските сили откако револуцијата била уништена од интервенцијата на Варшавскиот пакт. На 15 јуни 1958 година, Тилди бил осуден од Врховниот суд на шест години затвор, во судењето на Имре Наѓ и соработниците. Сепак, во април 1959 година тој бил ослободен под поединечна амнестија во поглед на неговите напредни години (всушност поради болест). Потоа тој живеел во целосна пензија додека не умрел во Будимпешта на 4 август 1961 година.

Наводи[уреди | уреди извор]

Политички канцеларии
Претходен   од
Бела Миклош
Премиер на Унгарија
1945-1946
Наследник   од
Ференц Наѓ
Претходен   од
Висок национален совет
Претседател на Унгарија
1946-1948
Наследник   од
Арпад Сакашиц