Зокум

Од Википедија — слободната енциклопедија
Зокум
Зокум со цветови
Научна класификација
Царство: Растенија
Нерангирано: Скриеносеменици
Нерангирано: Евдикоти
Нерангирано: Астериди
Ред: Линцуровидни
Семејство: Apocynaceae
Потсемејство: Apocynoideae
Племе: Wrightieae
Род: Nerium
Л.
Вид: N. oleander
Научен назив
Nerium oleander
Л.
Синоними[1][2]

Повеќе, види текст

Зокумот (научно: Nerium Oleander) ― вид растение од семејството Apocynaceae, и единствен вид од родот Nerium. Зокумот е трајно зелено растение, дрво или грмушка, со височина од 2–6 m. Листовите на растението се ланцентни, а по работ се неназабени. Цветовите се терминално поставени, во мали штитовидни групации, со бела, розова или црвена боја. Растението е распространето во земјите околу Средоземното Море.

Опис[уреди | уреди извор]

Влакна на лист од зокум под микроскоп.

Зокумот расте до 2-6 метри во висина, со исправени стебла кои прскаат нанадвор додека созреваат; стеблата од прва година имаат глаукозен цут, додека зрелите стебла имаат сивкаста кора. Листовите се во парови или кривини по три, дебели и кожести, темнозелени, тесни ланцетни, долги 5–21 цм и широки 1–3,5 цм, и со цела маргина исполнета со мала мрежа за вентилација типична за евдикотите. Листовите се светло зелени и многу сјајни кога се млади, созревајќи до темно зелена боја.

Цветовите растат во групи на крајот од секоја гранка; тие се бели, розови до црвени,[Note 1] со дијаметар од 2,5–5 цм, со длабоки пет лобни ресни короли околу средишната королна цевка. Тие се често, но не секогаш, со сладок мирис.[Note 2] Овошјето е долг тесен пар фоликули долги 5-23 цм, кои се расцепуваат во зрелоста за да се ослободат бројни перни семиња.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Nerium oleander е единствениот вид во моментов класифициран во родот Nerium. Припаѓа на (и го дава своето име на) малото племе Nerieae од потсемејството Apocynoideae од семејството Apocynaceae. Така, најблиските родови се подеднакво украсните (и подеднакво отровни) Adenium G.Don и Strophanthus DC. - и двете содржат (како зокумот) моќни срцеви гликозиди кои доведле до нивна употреба како отрови за стрели во Африка.[3] Трите преостанати родови Alafia (Туар), Farquharia (Штапф) и Isonema (Браун) се помалку познати во одгледувањето.

Синоними[уреди | уреди извор]

Растението е опишано под широк спектар на имиња кои денес се сметаат за негови синоними:[4][5]

 • Oleander Medik.
 • Nerion Tourn. ex St.-Lag.
 • Nerion oleandrum St.-Lag.
 • Nerium carneum Dum.Cours.
 • Nerium flavescens Spin
 • Nerium floridum Salisb.
 • Nerium grandiflorum Desf.
 • Nerium indicum Mill.
 • Nerium japonicum Gentil
 • Nerium kotschyi Boiss.
 • Nerium latifolium Mill.
 • Nerium lauriforme Lam.
 • Nerium luteum Nois. ex Steud.
 • Nerium madonii M.Vincent
 • Nerium mascatense A.DC.
 • Nerium odoratissimum Wender.
 • Nerium odoratum Lam.
 • Nerium odorum Aiton
 • Nerium splendens Paxton
 • Nerium thyrsiflorum Paxton
 • Nerium verecundum Salisb.
 • Oleander indica (Mill.) Medik.
 • Oleander vulgaris Medik.

Gallery[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

Белешки[уреди | уреди извор]

 1. Жолтиот зокум е Thevetia peruviana
 2. Во минатото, миризливите растенија понекогаш се третираа како посебен вид N. odorum, но карактерот не е постојан и повеќе не се смета како посебен таксон.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „World Checklist of Selected Plant Families, entry for Nerium oleander. Посетено на 2 јуни 2014.
 2. „World Checklist of Selected Plant Families, entry for Nerium. Посетено на 2 јуни 2014.
 3. Schmelzer, G.H.; A. Gurib-Fakim (2008). Medicinal Plants. Plant Resources of Tropical Africa. стр. 43–49. ISBN 978-90-5782-204-9.
 4. „World Checklist of Selected Plant Families, entry for Nerium oleander. Посетено на 7 ноември 2022.
 5. „World Checklist of Selected Plant Families, entry for Nerium. Посетено на 7 ноември 2022.