Манастир Зограф

Од Википедија — слободната енциклопедија
(Пренасочено од Зографски манастир)
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Манастирот „Свети Ѓорѓи Зограф“
Внатрешниот двор на манастирот
Пристаништето на манастирот
Прослава во манастирот „Свети Ѓорѓи Зограф“

Манастирот „Свети Ѓорѓи Зограф“ е бугарски манастир, кој се наоѓа во северозападниот дел на Автономната Монашка Држава Света Гора на полуостровот Халкидик, Егејска Македонија, Грција. Истиот e на 9-то место во хиерархијата на манастири во монашката држава и е еден од трите словенски манастири во Света Гора. Според манастирската легенда, запишана во "Сводна грамота", бил основан во 9 или 10 век од три браќа од Охрид - Моjсеj, Арон и Иван Селима.[1][2] Наjстарите зачувани документи, кои се сведоштво за постоењето на монашкото братство, се од 980 година.[3] Денес има скоро 40 монаси.

Историја[уреди | уреди извор]

Архитектура[уреди | уреди извор]

Уметност[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. Проф. д-р Атанас Божков, проф. Асен Василиев, "Художественото наследство на манастира Зограф", Издателство "Наука и изкуство", София, 1981, стр. 48. (бугарски)
  2. Иван Божилов, "Основаването на светата атонска българска обител Зограф. Легенди и факти", в "Светогорска обител Зограф", том I, Софийски университет "Св. Климент Охридски", София, 1995, стр. 13. (бугарски)
  3. Иван Божилов, "Основаването на светата атонска българска обител Зограф. Легенди и факти", в "Светогорска обител Зограф", том I, Софийски университет "Св. Климент Охридски", София, 1995, стр. 15-16. (бугарски)

Поврзано[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]