Знаме (слика)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Знаме е енкаустична слика на уметникот Џаспер Џонс од Соединетите Држави . Создадено кога Џон имал 24 години (1954–55), две години откако бил ослободен од војската на Соединетите Држави, оваа слика било првото од многуте дела за кои Џон рекол дека биле инспирирани од сонот за знамето на Соединетите Држави во 1954 година. Поради сликата за која Џон е најпознат.

Знамето на САД било во вестите постојано во 1954 година. Сослушувањата на Мекарти биле затворени на 17 јуни 1954 година, само три дена по Денот на знамето. На денот на знамето, претседателот Двајт Д. Ајзенхауер потпишал амандман на залогот за верност за додавање на зборовите „под Бога“. „Тhe New York Times“ напишал статија за факти и митови поврзани со знамето на денот пред Денот на знамето, а потоа и статија за „дисциплината“ на знамето на самиот Ден на знамето, во која се вели, во врска со националната вежба за воздушен напад “сите сме војници сега“. Френсис Скот Ки, композитор на „ Банерот со сјајната ѕвезда“, е роден во 1779 година, 175 години пред 1954 година. Воениот споменик на поморските корпуси на Националните гробишта Арлингтон, со големото американско знаме, било посветено на 11 ноември 1954 година. Џонс и неговиот татко биле именувани по наредникот Вилијам Јаспер, кој го спасил паднатото знаме на колонијалните сили во Форт Мултри во Револуционерната војна на Тринаесетте колонии.

Делото е по мера 107,3 cm на 153,8 cm. Направено е со употреба на енкаустика, маслена боја и колаж со весници на три одделни платна, поставени на табла од иверица. Сликата ги отсликува трите бои на знамето на Соединетите Држави: црвена, бела и сина; знамето е прикажано во форма што ја презеде во периодот 1912 до 1959 година, со 48 бели ѕвезди на синиот кантон што ги претставуваат тогашните сојузни држави (со исклучок на Алјаска и Хаваи), и со тринаесет црвени и бели ленти. Весникот е видлив под лентите. Читајќи ги текстовите, јасно е дека отпечатокот не бил избран случајно: Џонс управувал без наслови, или национални или политички вести и користел бесконечни написи или реклами. Сликата има груба текстурирана површина, а 48 ѕвезди не се идентични. Таа е датирана од 1954 година, наназад.

Изборот на Џонс на американското знаме му овозможувало да истражи познат дводимензионален предмет, со неговата едноставна внатрешна геометриска структура и комплексно симболично значење. Џонс бил привлечен да слика „дела што умот веќе ги знае“ и тврдел дека користењето на познат предмет како знамето се ослободило од потребата да се создаде нов дизајн и му овозможило да се фокусира на изведбата на сликата. Критичарите не биле сигурни дали станува збор за насликано знаме или слика на знаме; Џонс подоцна рекол дека биле двете. Неговото дело често се опишува како нео-дадаистичко и предвидувало аспекти на поп-уметноста, минималната уметност и концептуалната уметност.

Nsон направил над 40 дела засновани на знамето на неговата земја, вклучувајќи големо и монохроматско Бело знаме во 1955 година, а неговото дело во 1958 година „ Три знамиња“ со три надредени знамиња на кои се прикажани вкупно 84 ѕвезди.

Во ноември 2014 година, енкаустичното Знаме (1983) било продаден на аукција за 36.000.000 $ во Сотби во Њујорк.

Сликата била вклучена во првата самостојна изложба на Џонс во Галеријата Лео Кастели на почетокот на 1958 година. Алфред Бар, директор на Музејот за современа уметност, сакал да го купи делото, но бил загрижен дека тоа може да се смета за непатриотско. Тој го убедил еден пријател, Филип Џонсон, да го купи наместо него; Џонсон го купил, и го донирал во Музејот за современа уметност „во чест на Алфред Х. Бар Помладиот“ кога се пензионирал во 1968 година.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Надворешни видеоснимки
Jasper Johns's Flag, Smarthistory