Знаме на Мадрид

Од Википедија — слободната енциклопедија

Знаме на Мадрид
}}
Сразмер 2:3
Усвоено април 28, 1967; пред 55 години (1967-04-28)

Знаме на Мадридзнаме кое го претставува грбот на градот во средишетето на темноцрвено поле.[1] Знамето е направено или во пропорции 3:5 или 2:3, и во нијанси на темноцрвена боја што одговара на Pantone 207 или 208.

Особини[уреди | уреди извор]

Значењето на мечката што се потпира на дрвото мадроњо, или јагода, е непознато, меѓутоа, дрвото е домородно од Мадрид. Една позната теорија е дека мечката и дрвото претставуваат спор за земјоделските права меѓу свештенството и граѓаните. Седумте ѕвезди наводно ги претставуваат седумте ѕвезди во соѕвездието Голема Кола најблиску до соѕвездието Голема Мечка. Овие ѕвезди го симболизираат Северот и затоа, бидејќи северот е насоката на која се засноваат сите други, ѕвездите го претставуваат Мадрид како седиште на владата на Шпанија.[2]

Наводи[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]