Знаме на Гронинген

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето
Знамето на провинцијата Гронинген

Знамето на провинцијата Гронинген е усвоено во 1950 година и представува комбинација на грбовите на градовите Гронинген и Омеланден. Црвенате, белате и сината боја потекнуваат од грбот на Омеландена, додека пак белата и зелената потекнуваат од грбот на градот Гронинген. Боите на градот се во средиштето на знамето со цел да ја нагласат централната локација на градот во Холандија.