Змејска топка

Од Википедија — слободната енциклопедија

Змејска топка — анимирана стрип-серија на авторот Акира Торијама. Главен лик е Сон Гоку, Сајонец од планетата Вегета кој е пратен на Земјата да го уништи овдешното население како би можел господарот Фриза да ја продаде планетата. Но кога е пронајден од дедо му Гохан, во една прилика Гоку паднал и си ја повредил главата при што го изгубил памтењето и од тогаш е заштитник на Земјата заедно со Јамча, Крилин, Пиколо, Теншинхан, Мутен Роши, својот син Гохан и многу други.Како најпрвин тие ќе се борат со Сајонците Наппа и Вегета тие ќе стигнат да ја уништат планетата земја ќе пристигнат од планетата вегета која е уништена од страна на фриза.Серијалот го има добиено името по змејските кугли (кои ги има седум) и кога ќе се соберат на едно место, ќе се појави змејот Шенрон кој може да исполни каква било желба.

Аниме филмови[уреди | уреди извор]

филм Година Режисер
Dragon Ball: Curse of the Blood Rubies 1986 Daisuke Nishio
Dragon Ball: Sleeping Princess in Devil's Castle 1987 Daisuke Nishio
'Dragon Ball: Mystical Adventure 1988 Kazuhisa Takenouchi
Dragon Ball Z: Dead Zone 1989 Daisuke Nishio
Dragon Ball Z: The World's Strongest 1990 Daisuke Nishio
Dragon Ball Z: The Tree of Might 1990 Daisuke Nishio
Dragon Ball Z: Lord Slug 1991 Mitsuo Hashimoto
Dragon Ball Z: Cooler's Revenge 1991 Mitsuo Hashimoto
Dragon Ball Z: The Return of Cooler 1992 Daisuke Nishio
Dragon Ball Z: Super Android 13! 1992 Daisuke Nishio
Dragon Ball Z: Broly – The Legendary Super Saiyan 1993 Shigeyasu Yamauchi
Dragon Ball Z: Bojack Unbound 1993 Yoshihiro Ueda
Dragon Ball Z: Broly – Second Coming 1994 Shigeyasu Yamauchi
Dragon Ball Z: Bio-Broly 1994 Yoshihiro Ueda
Dragon Ball Z: Fusion Reborn 1995 Shigeyasu Yamauchi
Dragon Ball Z: Wrath of the Dragon 1995 Mitsuo Hashimoto
Dragon Ball: The Path to Power 1996 Shigeyasu Yamauchi
Dragon Ball Z: Battle of Gods 2013 Masahiro Hosoda
Dragon Ball Z: Resurrection 'F' 2015 Tadayoshi Yamamuro
Dragon Ball Super: Broly 2018 Tatsuya Nagamine
Dragon Ball Super: Super Hero 2022 Tetsuro Kodama

Играни филмови[уреди | уреди извор]

Филм Година Режисер
Dragonball Evolution 2009 Џејмс Вонг

Аниме серии[уреди | уреди извор]

Серија Година
Dragon Ball 1986-1989
Dragon Ball Z 1989-1996
Dragon Ball GT 1997-1996
Dragon Ball Z Kai 2009-2015
Dragon Ball Super 2015-2018
Super Dragon Ball Heroes 2018