Злоќудна хипертермија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Злоќудна хипертермија
Класификација и надворешни извори
Специјалностургентна медицина[*], неврологија
МКБ-10T88.3
МКБ-9995.86
OMIM145600 154275 154276 600467 601887 601888
DiseasesDB7776
MedlinePlus001315
MeSHD008305

Злоќудна хипертермија е ретка, живото-загрозувачка состојба која е предизвикана поради изложеност на некои лекови за општа анестезија, особено испарливите анестетици и невромускулниот блокирачки агенс суксаметониум хлорид. Кај суспектибилни поединци овие лекови индуцираат драстичен и неконтролиран пораст на оксидативниот метаболизам на скелетните мускули, што го надминува капацитетот на организмот за снабдување со кислород, отстранување на јаглерод диоксид, и регулирање на телесната температура, што може да доведе до циркулаторен колапс и смрт доколку не се третира брзо.

Кога ќе се развие состојба на злоќудна хипертермија, вообичаено се започнува со третман со дантролен натриум; дантроленот и прекин на инхалационата анестезија значително ја намалуваат смртноста од оваа состојба.

Третман[уреди | уреди извор]

Терапија од избор е интравенска администрација на дантролен, кој претставува единствениот достапен антидот, прекинување на внесот на тригер-агенсите, и супортивна терапија насочена кон корегирање на хипертермијата, ацидозата и органската дисфункција. Третманот треба да се иницира веднаш штом се јави клиничко сомневање за почеток на злоќудна хипертермија.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Halsall PJ, Hopkins PM; Hopkins (2003). „Malignant hyperthermia“. Continuing Education in Anaethesia, Critical Care and Pain. 3 (1): 5–9. doi:10.1093/bjacepd/mkg002. Архивирано од изворникот 2006-10-03.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

Класификација
П · Р · П
Надворешни извори