Златна Порта (проток)

Од Википедија — слободната енциклопедија

Златна Порта е морски теснец на западниот брег на Северна Америка, која ги поврзува Заливот Сан Франциско со Тихиот Океан. Тој е определен од страна на бреговите на полуостровите Сан Франциско  и Марин, а од 1937 година, е премостен со мостот Голден Гејт. Целото крајбрежје и водите во непосредна близина на теснецот се управувани од страна на Националниот парк Златна Порта.