Златица

Од Википедија — слободната енциклопедија
Златица
Златица
Solidago virgaurea var. leiocarpa
Научна класификација
Царство: Plantae
Нерангирано: Tracheophytes
Нерангирано: Angiosperms
Нерангирано: Eudicots
Нерангирано: Asterids
Ред: Asterales
Фамилија: Asteraceae
Подфамилија: Asteroideae
Племе: Astereae
Вид: Solidago

L. 1753 not Mill. 1754
Синоними[1]
 • Actipsis Rafinesque
 • Aster Linnaeus subg. Solidago (Linnaeus) Kuntze
 • Leioligo Rafinesque

Златица, вообичаено наречени златни шипки, е род од околу 100[1] до 120[2] видови на цветни растенија од семејството на астери, Главоцветни . Повеќето се тревни повеќегодишни видови кои се наоѓаат на отворени области како што се ливади, прерии и савани. Тие се главно родени во Северна Америка, вклучувајќи го и Мексико; неколку видови се родени во Јужна Америка и Евроазија.[1] Некои американски видови се воведени и во Европа и во други делови на светот.

Опис[уреди | уреди извор]

Европската златна прачка се опрашува со Bombus cryptarum

Видовите Златици се повеќегодишни растенија кои растат од дрвенести кауди или ризоми . Нивните стебла се движат од легнати (лазечки) до растечки или исправени, со опсег на висини од 5см до над еден метар. Повеќето видови се неразгранети, но некои покажуваат разгранување во горниот дел на растението. И листовите и стеблата варираат од голи (без влакна) до различни форми на пубертет (стригоза, стригилоза, хипид, жлезда-жлезда или вили). Кај некои видови, базалните лисја се фрлаат пред да цветаат. Маргините на листовите се најчесто цели, но често покажуваат потешки назаби . Некои листови може да прикажуваат тринервирана венција наместо шилеста венција вообичаена низ Главоцветнте.[1] Цветот е исто така државен цвет на Кентаки.

Цветните глави обично се од типот на зрачење (типични глави од маргаритки со изразени цветови од зраци и дискови ), но понекогаш дискоидни (само со дискови цветови од мешани, стерилни, машки и типови). Само цветовите на зраците се женски, други се машки, хермафродитни или целосно стерилни. Вметнувачите на главите се кампанулирани до цилиндрични или ослабени. Цветните венчиња обично се жолти, но бели во зрачните цветови од неколку видови (како што е Златицата биколор ); тие се типично без влакна. Главите обично вклучуваат помеѓу 2 и 35 цветови на дискови, но кај некои видови тоа може да достигне и до 60. Филаментите се вметнуваат поблиску до основата на королата отколку неговата средина. Бројни глави обично се групирани во сложени сложени соцвети каде што главите се наредени во повеќе шипки, паничиња, коримби или втори низи (со цветови сите на иста страна).[1]

Златиците Главоцветни се со тесно необичен до цилиндричен облик и понекогаш се малку компресирани. Обично имаат од 8 до 10 ребра и се без влакна или умерено ридови. Папусот е многу голем со влакна од мрена.[1]

Голденрод и посета на оса Cerceris

Многуте видови златни стапчиња може да биде тешко да се разликуваат, поради нивните слични светли, златно-жолти цветни глави кои цветаат кон крајот на летото. Размножувањето е со семиња распространети од ветер или со ширење подземни ризоми кои можат да формираат колонии на вегетативни клонови на едно растение. Тие се претежно краткодневни растенија и цветаат кон крајот на летото и почетокот на есента. Некои видови произведуваат изобилен нектар кога влагата е обилна или кога времето е топло и сончево.

Делот Ptarmicoidei понекогаш се третира како посебен род Oligoneuron,[3] и се испушта со рамни до заоблени коримбиформни цветови.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Златицата е во семејството Главоцветни растенија (порано познато како Compositae), разновиден и широко распространет клад кој содржи приближно 23.000 видови и 12 племиња, кои ги населуваат сите континенти освен Антарктикот. Во рамките на Главоцветните, Златицата е во племето Astereae и подплемето Solidagininaeae.[4]

Родот Златица е монофилетски како што е наведено со морфолошки знаци [5] и молекуларни докази.[6] Сите видови Златици се тревни повеќегодишни растенија, кои растат од приближно 2 см до 2,5 м високи. Цветовите од жолта до бела боја и жолти, совршени цветови на диск се карактеристични за златичните соцвети, кои имаат широк спектар на форми.[4] Молекуларните студии [7][8] со користење на јадрена РДНК ги претпоставуваа границите на родот Златица, но имаше потешкотии во анализата на еволутивните односи на скалата на подродот и дефинирањето кои треба да бидат вклучени и одделени од Златицата .

Златица и сродни таксони[уреди | уреди извор]

Сродните родови на Главоцветните, како што се Chrysoma, Euthamia и Oreochrysum, биле вклучени во Златица во еден или друг момент,[9] но морфолошките докази [9][10][11] сугерираат поинаку. Во една студија која ги споредува морфолошките карактери на Златицата и сродните подгрупи, авторите ја разгледуваат субјективноста на класифицирањето на родот и како да се дефинира во рамките на пошироките тенденции во врска со таксономијата на северноамериканските Главоцветни растенија. Малку или никакви разлики беа забележани помеѓу Златиците и подгрупите во однос на кариотипот. Како и да е, надворешните морфолошки знаци како навиката или општиот изглед на растението и како пакет на особини придонесуваат за неговиот фенотип; големина на папус; и точката на ослободување на филаментите на стамен од корола цевката, се корисни шеми за класификација за Златицата, бидејќи тие се применуваат за разликување помеѓу таксони Главоцветни. Една школа на мисла за таксономијата на Главоцветни растенија ги обединува сите таксони кои споделуваат слична структура на флорална глава и последователно го игнорира отстапувањето од оваа морфологија, додека друга дава поголема тежина на овие морфолошки отстапувања. Авторите тврдат дека треба да се примени последното мислење. Бидејќи не постои теоретска основа за релативната таксономска важност на особините, тие тврдат дека навиката треба да биде централна особина при дефинирањето на таксони, и последователно дека сите подгрупи разгледани во нивната студија ( Brachychaeta, Chrysoma, Euthamia, Oligoneuron и Petradoria ) треба да бидат сегрегирани од Златицата.[12]

Резултатите од студијата за анатомија на листот што ги споредува разликите во мезофилот, продолжетоците на обвивката на снопови и структурата на средната вена, меѓу другото во пакет особини на листовите,[9] се несогласни со оние во претходната студија.[12] Врз основа на недостатокот на екстензии на обвивката на пакетот, се предлага Chrysoma, Euthamia, Gundlachia и Petradoria да бидат различни таксони и надвор од Solidago .[9] Сепак, Brachychaeta, Brintonia, Oligoneuron, Oreochrysum и Aster треба да се сметаат како компоненти на Златицата . Да резимираме, односот на Brachychaeta и Oligoneuron со Solidago е неконзистентен врз основа на овие резултати.[9][12] И двајцата го поддржуваат одвојувањето на Хрисома, Еутамија и Петрадорија од Златицата. Една студија ја прегледува таксономската позиција на Олигонеурон во однос на Златица, заснована на таксономски докази, го третира како одвоена од неа,[10] слично како Капур и Бодри (1966). Првата молекуларна филогенија базирана на ДНК на хлоропласт ги третира Brachychaeta, Brintonia, Oligoneuron и Oreochrysum како составни делови на Златицата . Користејќи консензус дрвја од податоците на ИТС, друга студија најде поддршка за Олигоневрон како дел од Златицата,[13] и наодите на Џанг (1996). Неодамна, анализата на комбинираните податоци на ИТС и ЕТС обезбеди дополнителна поддршка за вклучувањето на Олигонеурон како дел од Златицата.[7]

До 1980-тите, родот Euthamia во голема мера се сметаше за дел од Златицата поради морфолошките сличности помеѓу видовите во двата рода и историјата на синонимите на Solidago lanceolata и Euthamia graminifolia.[11] Како што беше споменато, недостатокот на екстензии на обвивката на пакетот во Euthamia во споредба со Златица,[9] и отстапувањата во морфологијата на цветот[12] претставуваат доказ за одвојување на овие таксони. Беше претставена таксономија на Euthamia како род, обезбедувајќи детален опис на разликувачките надворешни морфолошки знаци, како што се влакнести корени, неподвижни лисја и главно коримбиформни соцвети.[11]

Еволутивни односи во Златицата[уреди | уреди извор]

Бројот на хромозомите и напредокот во молекуларната систематика овозможија поголемо разбирање на еволутивните односи во Златицата . Во времето кога била објавена таксономијата на неа,[10] поврзаните таксони кои предизвикувале расправии, како што се Chrysoma, Euthamia, Oligoneuron и Petradoria, биле исклучени од овој род. Бројот видови на Златица останал релативно стабилен, околу 120, со приближно 80 во Северна Америка.[6][10] Поради монофилетската поддршка за таксоните на Новиот свет [5][13] и таксономските потешкотии со таксоните на Стариот свет, таксономијата обезбедена во 1990-тите [10] ги вклучува само северноамериканските таксони и на тој начин ја третира Златицата како немонофилетски. Постоечките филогении базирани на молекуларно обезбедуваат монофилетска поддршка за Златицата [6][7][13] со оглед на неговото вклучување на Олигонеурон.

Бројот на хромозомите се покажа како вреден карактер во таксономијата на Златицата и во разјаснувањето на цитогеографската историја на родот. Слични броеви на хромозоми може да укажуваат на блиски еволутивни врски, додека различните броеви на хромозоми може да сугерираат далечни врски преку репродуктивна изолација. Бројот на хромозомите е опширно проучуван во Северна Америка;[14][15] сите видови на растението Златица имаат основен хромозомски број x=9, но забележани се следните нивоа на плоидија: 2x, 3x, 4x, 6x, 8x, 10x, 12x и 14x.

Иако беа пронајдени занемарливи разлики во кариотипот помеѓу Златицата и сродните родови,[12] тие таксони со повеќе цитотипови се почести отколку оние со еден.[6] Иако бројот на хромозомите е корисна метрика за диференцирање меѓу таксоните на Златицата, тоа може да биде проблематично поради честите варијации во нивоата на плоиди. Беа забележани цитогеографски обрасци во комплексот Solidago gigantea, со тетраплоиди кои се појавуваат во источна Северна Америка и хексаплоиди во Орегон и Вашингтон.[16] Цитогеографски обрасци се забележани и во комплексот Solidago canadensis : хексаплоидите во S. canadensis се забележани источно од Големите Рамнини и се третираат како Solidago altissima, а диплоидите и тетраплоидите што се појавуваат во Големите Рамнини се третираат како Solidago gilvocanescens. Таксономскиот статус на Solidago ptarmicoidei создаде обемна дебата поради честата хибридизација на S. ptarmicoidei со членовите на Ptarmicoidei делот на Златица.[1] Беше тврдено дека S. ptarmicoides треба да се обедини со Златица наместо со родот Aster поради надворешните морфолошки одлики како што се сличната должина на папусот, како и истата база на хромозом (x=9). Информациите за бројот на хромозомите сè уште се клучен дел од сегашното разбирање и филогенијата на Златицата .[6]

Употреба и одгледување[уреди | уреди извор]

Младите листови од златна прачка се јадат. Домородните Американци користеле семиња на некои видови за храна.[17] Билни чаеви понекогаш се прават со златна прачка.[18]

Честопати неточно се вели дека Голденрод предизвикува поленска треска кај луѓето.[19] Поленот што ја предизвикува оваа алергиска реакција се произведува главно од ајдучка трева ( Ambrosia sp.), која цвета во исто време со златното прачка и се опрашува со ветер. Поленот од златна прачка е премногу тежок и леплив за да се разнесе далеку од цвеќињата, а се опрашува главно од инсекти.[19] Меѓутоа, честото ракување со златна шипка и други цвеќиња може да предизвика алергиски реакции, понекогаш доволно иритирачки за да ги принудат цвеќарите да го сменат занимањето.[20] Златните прачки се атрактивни извори на нектар за пчелите, мувите, осите и пеперутките. Медот од златните стапчиња често е темен и јак поради примеси на други нектари. Меѓутоа, кога протокот на мед е силен, се добива лесен (често чист воден), монофлорален мед со зачинет вкус. Додека пчелите го зреат медот произведен од златни прачки, тој има мирис и вкус на ранг; готовиот мед е многу поблаг.

Златните прачки, на некои места, се сметаат за знак на среќа или добра среќа.[21] Тие се сметаат за плевел од многумина во Северна Америка, но тие се ценети како градинарски растенија во Европа, каде што британските градинари го усвоија златното прачка како градинарски предмет долго пред Американците. Голденрод почна да добива одредено прифаќање во американското градинарство (освен градинарството на диви цвеќиња) во текот на 1980-тите.

Тие станаа инвазивни видови во многу други делови на светот, вклучувајќи ги Кина, Јапонија, Европа и Африка.[22][23] Solidago canadensis, кој беше воведен како градинарски растенија во Средна Европа, стана вообичаен во дивината, а во Германија се смета за инвазивен вид кој ја поместува автохтоната вегетација од нејзиното природно живеалиште.

Видовите златни стапчиња се користат како извор на храна од ларвите на многу видови Lepidoptera . Напаѓачката ларва може да го поттикне растението да формира луковична ткивна маса наречена жолчка околу неа, од која потоа се храни ларвата. Различни паразитоидни оси ги пронаоѓаат овие жолчки и лежат јајца во ларвите, продирајќи во светилката со нивните ovipositors . Познато е дека клукајдрвците ги колваат жолчките и ги јадат инсектите во центарот.[24]

Култивирани видови[уреди | уреди извор]

Одгледуваните златни прачки вклучуваат S. bicolor, S. caesia, S. canadensis, S. cutleri, S. riddellii , S. rigida, S. shortii и S. virgaurea.[25]

Избрани се голем број сорти, вклучително и неколку од хибридно потекло. Наводен хибрид со астер, познат како × Solidaster е помалку непослушен, со бледожолти цветови, подеднакво погоден за сушени аранжмани. Молекуларните и другите докази укажуваат на тоа дека × Солидастер (барем сортата „Лемор“) е хибрид на Solidago ptarmicoides и Solidago canadensis. [7]

Сортите ' Goldenmosa ' [26] и S. × luteus 'Lemore' [27] ја добија наградата за заслуги на градината на Кралското хортикултурно друштво.[28]

Индустриска употреба[уреди | уреди извор]

Пронаоѓачот Томас Едисон експериментираше со златна прачка за да произведе гума, која ја содржи природно.[29] Едисон создал процес на оплодување и одгледување за да ја максимизира содржината на гума во секое растение. Неговите експерименти произведоа растение кое давало дури 12% гума. Гумите на моделот Т што му ги дал неговиот пријател Хенри Форд биле направени од златна прачка. Како Џорџ Вашингтон Карвер, Хенри Форд бил длабоко заинтересиран за регенеративните својства на почвата и потенцијалот на алтернативните култури како што се кикиритките и сојата за производство на пластика, боја, гориво и други производи. Форд долго време верувал дека на светот на крајот ќе му треба замена за бензинот и го поддржуваше производството на етанол (или жито алкохол) како алтернативно гориво. Во 1942 година, тој ќе покаже автомобил со лесна пластична каросерија направена од соја. Форд и Карвер почнале да се допишуваат преку писмо во 1934 година, а нивното меѓусебно восхитување се продлабочило откако Џорџ Вашингтон Карвер го посетил Мичиген во 1937 година. Како што пишува Даглас Бринкли во „Тркала за светот“, неговата историја на Форд, производителот на автомобили великодушно донирал на Институтот Таскеги, помагајќи во финансирањето на експериментите на Карвер, а Карвер за возврат поминал одреден временски период помагајќи да ги надгледува посевите на плантажата Форд во Вејс., Грузија.

До почетокот на Втората светска војна, Форд постојано патувал до Таскеги за да го убеди Џорџ Вашингтон Карвер да дојде во Дирборн и да му помогне да развие синтетичка гума за да помогне да се компензира недостигот на гума за време на војната. Карвер пристигна на 19 јули 1942 година и постави лабораторија во стара зграда за водоснабдување во Дирборн. Тој и Форд експериментирале со различни култури, вклучувајќи слатки компири и глуварчиња, на крајот смислувајќи начин да ја направат гумената замена од златна прачка, растителна трева комерцијално исплатлива.[30] Карвер почина во јануари 1943 година, Форд во април 1947 година, но односите меѓу нивните две институции продолжија да цветаат: Неодамна кон крајот на 1990-тите, Форд додели грантови од 4 милиони долари во текот на две години на училиштето Џорџ Вашингтон Карвер во Таскеги.

За време на Втората светска војна бил спроведен обемен развој на процеси за да се комерцијализира златната прачка како извор на гума.[31] Гумата се содржи само во листовите, а не во стеблата или цветовите. Типичната содржина на гума во листовите е 7%. Добиената гума е со мала молекуларна тежина, што резултира со прекумерно лепливо соединение со слаби својства на затегнување.

Традиционална медицина[уреди | уреди извор]

Златицата се користи во традиционален тоник за бубрези од практичарите на хербалната медицина за да се спротивстави на воспалението и иритацијата предизвикана од бактериски инфекции или камења во бубрезите .[32][33] Златната прачка се користи и во некои формули за чистење на бубрезите или мочниот меур за време на постот за лекување, во комбинација со калиумова супа и специфични сокови.[33] Некои домородни американски култури традиционално ги џвакаат листовите за да ги ублажат болките во грлото, а корените за да ги ублажат забоболките.[21]

Медицинско истражување[уреди | уреди извор]

Во различни проценки на Европската агенција за лекови во однос на Златицата, неклиничките податоци покажуваат диуретик, антиинфламаторно, антиоксидативно, аналгетичко и спазмолитичко, антибактериско, антифунгално, антиканцерогено и имуномодулаторно дејство. Меѓутоа, бидејќи ниту една состојка не е одговорна за овие ефекти, целата хербална подготовка на соцветите на Златица мора да се смета како активна состојка.[34]

Културно значење[уреди | уреди извор]

Златната прачка е државен цвет на американските сојузни држави Кентаки (усвоен 1926 година) и Небраска (усвоен 1895 година). Солидаго алтисима, висок златно прачка, беше прогласен за државен див цвет на Јужна Каролина во 2003 година.[35] Слатката златна прачка ( Solidago odora ) е државната билка на Делавер.[36] Голденрод бил државен цвет на Алабама, но подоцна бил отфрлен во корист на камелија . 

Во средниот запад на Соединетите Американски Држави, цветањето на златните прачки во август е потсетник дека наскоро ќе биде време децата да се вратат на училиште по летниот распуст.[37]

Разновидност[уреди | уреди извор]

Solidago canadensis во Керала
Солидаго лепида
Солидаго мултирадијата
Solidago ptarmicoides
Солидаго неморалис
Solidago velutina ssp. спарсифлора
Солидаго спектабилис
Жолчка формирана во Solidago sp. од мувата Eurosta solidaginis
Solidago sp. со копачка оса Sphex ichneumoneus
Плодови на Солидаго симплекс
Прифатени видови [38]
 • Solidago albopilosa E.L.Braun – whitehair goldenrod
 • Solidago altiplanities C.E.S. Taylor & R.J.Taylor – high plains goldenrod
 • Solidago altissima L. – Canada goldenrod, late goldenrod
 • Solidago amplexicaulis Torr. & A.Gray
 • Solidago arenicola B.R. Keener & Kral – southern racemose goldenrod
 • Solidago argentinensis López Laphitz, Rita María & Semple
 • Solidago arguta Ait. – Atlantic goldenrod, forest goldenrod, toothed goldenrod, cut-leaf goldenrod
 • Solidago aurea Spreng.
 • Solidago auriculata Shuttlw. ex Blake – eared goldenrod, clasping goldenrod
 • Solidago bartramiana Fernald
 • Solidago bicolor L. – white goldenrod, silverrod
 • Solidago brachyphylla Chapman – Dixie goldenrod
 • Solidago brendiae Semple
 • Solidago buckleyi Torr. & Gray – Buckley's goldenrod
 • Solidago caesia L. – wreath goldenrod, axillary goldenrod, bluestem goldenrod, woodland goldenrod
 • Solidago calcicola (Fernald) Fernald
 • Solidago californica Nutt. - California goldenrod
 • Solidago canadensis L. – Canada goldenrod, Canadian goldenrod, common goldenrod
 • Solidago chilensis Meyen
 • Solidago compacta Turcz.
 • Solidago confinis A.Gray
 • Solidago coreana (Nakai) H.S.Pak
 • Solidago curtisii Torr. & A.Gray – mountain decumbent goldenrod, Curtis' goldenrod
 • Solidago dahurica (Kitagawa) Kitagawa ex Juzepczuk
 • Solidago decurrens Loureiro
 • Solidago delicatula Small – elmleaf goldenrod, smooth elm-leaf goldenrod
 • Solidago drummondii Torr. & A.Gray. – Drummond's goldenrod
 • Solidago durangensis G.L.Nesom
 • Solidago elongata Nutt. – West Coast Canada goldenrod, Cascade Canada goldenrod
 • Solidago erecta Nutt. – showy goldenrod, slender goldenrod
 • Solidago ericamerioides G.L.Nesom
 • Solidago faucibus Wieboldt – gorge goldenrod
 • Solidago fistulosa P.Mill. – pine-barren goldenrod
 • Solidago flexicaulis L. – zigzag goldenrod, broadleaf goldenrod
 • Solidago gattingeri Chapman – Gattinger's goldenrod
 • Solidago gigantea Ait. – giant goldenrod, tall goldenrod, early goldenrod, smooth goldenrod
 • Solidago glabra Desf.
 • Solidago glomerata Michx. – clustered goldenrod, skunk goldenrod
 • Solidago guiradonis A.Gray – Guirado's goldenrod
 • Solidago gypsophila G.L.Nesom
 • Solidago hintoniorum G.L.Nesom
 • Solidago hispida Muhl. ex Willd. – hairy goldenrod
 • Solidago houghtonii Torr. & A.Gray ex A.Gray – Houghton's goldenrod
 • Solidago humilis Mill.
 • Solidago inornata Lunell
 • Solidago juliae G.L.Nesom – Julia's goldenrod
 • Solidago juncea Ait. – early goldenrod
 • Solidago kralii Semple – Kral's goldenrod
 • Solidago kuhistanica Juz.
 • Solidago kurilensis Juz.
 • Solidago lancifolia Torr. & A.Gray – lance-leaf goldenrod
 • Solidago latissimifolia P.Mill. – Elliott's goldenrod
 • Solidago leavenworthii Torr. & A.Gray – Leavenworth's goldenrod
 • Solidago leiocarpa DC. in DC. &. A.DC. – Cutler's alpine goldenrod
 • Solidago lepida DC. – western Canada goldenrod
 • Solidago ludoviciana (Gray) Small – Louisiana goldenrod
 • Solidago macrophylla Pursh – largeleaf goldenrod
 • Solidago macvaughii G.L.Nesom
 • Solidago microglossa DC.
 • Solidago minutissima (Makino) Kitam.
 • Solidago missouriensis Nutt. – Missouri goldenrod, prairie goldenrod, Tolmie's goldenrod
 • Solidago mollis Bartl. – velvety goldenrod, soft goldenrod, woolly goldenrod
 • Solidago multiradiata Ait. – Rocky Mountain goldenrod, alpine goldenrod, northern goldenrod, manyray goldenrod
 • Solidago nana Nutt. – baby goldenrod, dwarf goldenrod, gray goldenrod
 • Solidago nemoralis Ait. – gray goldenrod, dyersweed goldenrod, old-field goldenrod
 • Solidago nitida Torr. & A.Gray – shiny goldenrod
 • Solidago odora Ait. – anise-scented goldenrod, sweet goldenrod, fragrant goldenrod
 • Solidago ohioensis Riddell – Ohio goldenrod
 • Solidago orientalis G.L.Nesom
 • Solidago ouachitensis C.E.S.Taylor & R.J.Taylor – Ouachita Mountains goldenrod
 • Solidago ovata Friesner
 • Solidago pacifica Juzepczuk
 • Solidago paniculata DC.
 • Solidago patagonica Phil.
 • Solidago patula Muhl. ex Willd. – roundleaf goldenrod, roughleaf goldenrod
 • Solidago petiolaris Ait. – downy ragged goldenrod
 • Solidago perornata Lunell
 • Solidago pilosa Mill.
 • Solidago pinetorum Small – Small's goldenrod
 • Solidago plumosa Small – plumed goldenrod, plumose goldenrod, Yadkin River goldenrod
 • Solidago pringlei Fernald
 • Solidago procera Aiton
 • Solidago ptarmicoides (Torr. & A.Gray) B.Boivin – white flat-top goldenrod, upland white aster
 • Solidago puberula Nutt. – downy goldenrod
 • Solidago pulchra Small – Carolina goldenrod
 • Solidago radula Nutt. – western rough goldenrod
 • Solidago riddellii Frank ex Riddell – Riddell's goldenrod
 • Solidago rigida L. – rigid goldenrod, stiff-leaf goldenrod
 • Solidago roanensis Porter – Roan Mountain goldenrod
 • Solidago rugosa P.Mill. – wrinkleleaf goldenrod, rough-stemmed goldenrod
 • Solidago rupestris Raf. – rock goldenrod
 • Solidago satanica Lunell
 • Solidago sciaphila Steele – shadowy goldenrod
 • Solidago sempervirens L. – seaside goldenrod, salt-marsh goldenrod
 • Solidago serotina Retz.
 • Solidago shortii Torr. & A.Gray – Short's goldenrod
 • Solidago simplex Kunth : Mt. Albert goldenrod, sticky goldenrod
 • Solidago spathulata DC. – coast goldenrod
 • Solidago speciosa Nutt. – showy goldenrod, noble goldenrod
 • Solidago spectabilis (D.C.Eat.) A.Gray – Nevada goldenrod, basin goldenrod
 • Solidago sphacelata Raf. – autumn goldenrod, false goldenrod
 • Solidago spithamaea M.A.Curtis – Blue Ridge goldenrod, skunk goldenrod
 • Solidago spiraeifolia Fisch. ex Herder
 • Solidago squarrosa Nutt. – stout goldenrod
 • Solidago stricta Ait. – wand goldenrod, willow-leaf goldenrod
 • Solidago tarda Mack. – Atlantic goldenrod
 • Solidago tortifolia Ell. – twistleaf goldenrod
 • Solidago uliginosa Nutt. – bog goldenrod, fall goldenrod
 • Solidago ulmifolia Muhl. ex Willd. – elmleaf goldenrod
 • Solidago velutina DC. – threenerve goldenrod, velvety goldenrod
 • Solidago verna M.A.Curtis – springflowering goldenrod
 • Solidago villosicarpa LeBlond – glandular wand goldenrod, hairy-seed goldenrod
 • Solidago virgaurea L. – European goldenrod
 • Solidago vossii J.S.Pringle & Laureto – Voss's goldenrod
 • Solidago wrightii A.Gray – Wright's goldenrod
 • Solidago yokusaiana Makino
Природни хибриди
 • Солидаго × асперула Десф . ( S. rugosa × S. sempervirens ) [38]
 • Solidago × beaudryi Boivin ( S. rugosa × S. uliginosa ) [38]
 • Solidago × calcicola (Fernald) Fernald – варовник златна прачка [38]
 • Солидаго × ерскинеи Боивин ( S. canadensis × S. sempervirens ) [38]
 • Solidago × niederederi Khek ( S. canadensis × S. virgaurea )
 • Солидаго × овата Фриснер ( S. sphacelata × S. ulmifolia ) [38]
 • Солидаго × улмикезија Фризнер ( С. цезија × С. улмифолија ) [38]
Порано вклучено [38]

Бројни видови кои порано се сметаа за членови на Златицата, сега се сметаат за подобро прилагодени на другите родови, вклучувајќи ги Brintonia, Duhaldea, Euthamia, Gundlachia, Inula, Jacobaea, Leptostelma, Olearia, Psiadia, Senecio, Sphagneticola, Xhiaphylotam, Symphylotam ,

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 Solidago. Flora of North America.
 2. Solidago. Flora of China.
 3. Solidago Linnaeus sect. Ptarmicoidei (House) Semple & Gandhi“. Flora of North America.
 4. 4,0 4,1 The Families and Genera of Vascular Plants (англиски).
 5. 5,0 5,1 Hood, Jennifer L.A.; Semple, John C. (2003). „Pappus Variation in Solidago (Asteraceae: Astereae)“. SIDA, Contributions to Botany. 20 (4): 1617–1630. JSTOR 41961022.
 6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 Semple, John (2016-05-11). „An Intuitive Phylogeny and Summary of Chromosome Number Variation in the Goldenrod genus Solidago (Asteraceae: Astereae)“. Phytoneuron. 2016-32: 1–9.
 7. 7,0 7,1 7,2 7,3 Schilling, E. E.; и др. (2008). „Molecular Analysis of Solidaster cv. Lemore, a Hybrid Goldenrod (Asteraceae)“ (PDF). Journal of the Botanical Research Institute of Texas. 2: 7–18. Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-03-14. Посетено на 2022-05-08.
 8. Грешка во наводот: Погрешна ознака <ref>; нема зададено текст за наводите по име :1.
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 9,5 Anderson, Loran C.; Creech, Jessica B. (1975). „Comparative Leaf Anatomy of Solidago and Related Asteraceae“. American Journal of Botany. 62 (5): 486–493. doi:10.2307/2441956. JSTOR 2441956.
 10. 10,0 10,1 10,2 10,3 10,4 „Subtribal Classification of the Astereae (Asteraceae)“. Phytologia (англиски). 76. 1994. ISSN 0031-9430.
 11. 11,0 11,1 11,2 „The Taxonomy of the Genus Euthamia. Rhodora (англиски). 83 (836). 1981. ISSN 0035-4902.
 12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 Kapoor, B. M.; Beaudry, J. R. (1966-09-01). „Studies on Solidago. Vii. the Taxonomic Status of the Taxa Brachychaeta, Brintonia, Chrysoma, Euthamia, Oligoneuron and Petradoria in Relation to Solidago“. Canadian Journal of Genetics and Cytology. 8 (3): 422–443. doi:10.1139/g66-053. ISSN 0008-4093.
 13. 13,0 13,1 13,2 Beck, James B.; Nesom, Guy L.; Calie, Patrick J.; Baird, Gary I.; Small, Randall L.; Schilling, Edward E. (2004). „Is Subtribe Solidagininae (Asteraceae) Monophyletic?“. Taxon. 53 (3): 691–698. doi:10.2307/4135444. JSTOR 4135444.
 14. Cook, Rachel E.; Semple, John C. (2008-11-13). „Cytogeography of Solidago subsect. Glomeruliflorae (Asteraceae: Astereae)“. Botany. 86 (12): 1488–1496. doi:10.1139/B08-087. ISSN 1916-2790.
 15. Semple, John; Watanabe, Kuniaki (2013-03-02). „A Review of Chromosome Numbers in Asteraceae with Hypotheses on Chromosomal Base Number Evolution“. Наводот journal бара |journal= (help)
 16. Semple, John C.; Ringius, Gordon S.; Leeder, Colleen; Morton, Gary (1984-07-01). „Chromosome Numbers of Goldenrods, Euthamia and Solidago (Compositae: Astereae). II. Additional Counts with Comments on Cytogeography“. Brittonia (англиски). 36 (3): 280–292. doi:10.2307/2806528. ISSN 0007-196X. JSTOR 2806528.
 17. Solidago nemoralis. Native American Ethnobotany. University of Michigan, Dearborn.
 18. Goldenrod. Complementary and Alternative Medicine Guide. University of Maryland Medical Center.
 19. 19,0 19,1 Marshall Cavendish Corporation (2001). Endangered Wildlife and Plants of the World: Fra-Igu. Marshall Cavendish. стр. 632–. ISBN 978-0-7614-7199-8.
 20. de Jong, N. W.; и др. (Feb 1998). „Occupational allergy caused by flowers“. Allergy. 53 (2): 204–9. doi:10.1111/j.1398-9995.1998.tb03872.x. ISSN 0105-4538. PMID 9534922.
 21. 21,0 21,1 Silverthorne, E. (2002). Legends and Lore of Texas Wildflowers. Texas A&M University Press. стр. 61–. ISBN 978-1-58544-230-0. Посетено на 4 October 2010.
 22. https://www.cabi.org/isc/datasheet/50599
 23. https://www.cabi.org/isc/datasheet/50575
 24. Shealers, D. A.; и др. (July 1999). „Foraging patterns of Eastern gray squirrels (Sciurus carolinensis) on goldenrod gall insects, a potentially important winter food resource“. The American Midland Naturalist. 142 (1): 102–109. doi:10.1674/0003-0031(1999)142[0102:FPOEGS]2.0.CO;2. ISSN 0003-0031.
 25. Jelitto, L.; Schacht, W. (1995). Hardy Herbaceous Perennials: A–K ; Vol. 2, L–Z. Timber Press. стр. 629. ISBN 978-0-88192-159-5. Посетено на 4 October 2010.
 26. „RHS Plant Selector - Solidago 'Goldenmosa'. Посетено на 10 June 2013.[мртва врска]
 27. „RHS Plant Selector - Solidago × luteus 'Lemore'. Посетено на 10 June 2013.[мртва врска]
 28. „AGM Plants - Ornamental“ (PDF). Royal Horticultural Society. July 2017. стр. 98. Посетено на 12 November 2018.
 29. „Goldenrod Rubber“. Time Magazine. December 16, 1929. Посетено на June 6, 2017.
 30. „George Washington Carver Begins Experimental Project with Henry Ford – Jul 19, 1942“. history.com. History (U.S. TV channel). Посетено на 20 May 2015.
 31. „Extraction, Characterization, and Utilization of Goldenrod Rubber“. U S Dept of Agriculture. 9 Sep 1944. Посетено на 27 Sep 2011.
 32. Melzig, M. F. (November 2004). „Goldenrod – a Classical Exponent in the Urological Phytotherapy“. Wiener Medizinische Wochenschrift. 154 (21–22): 523–527. doi:10.1007/s10354-004-0118-4. ISSN 0043-5341. PMID 15638071.
 33. 33,0 33,1 Campion, K. (1995). Holistic Woman's Herbal – How to Achieve Health and Well-Being at Any Age. Barnes & Noble, Inc. 1995. pp. 65, 96. ISBN 978-0-7607-1030-2
 34. European Medicines Agency, Aassessment Report on Solidago Virgaurea L., Herba, European Medicines Agency Evaluation of Medicines for Human Use London, 4 September 2008 Doc. Ref. EMEA/HMPC/285759/2007 https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-report/assessment-report-solidago-virgaurea-l-herba_en.pdf
 35. „Tall Goldenrod - South Carolina State Wildflower“. www.sciway.net. Посетено на 2021-05-01.
 36. State Seal, Song and Symbols of Delaware
 37. Cunningham, D. (May 2001). „Goldenrod and Other Essences for School Transitions“. Vibration Magazine: The Journal of Vibrational/Flower Essences. Архивирано од изворникот на 2023-01-23. Посетено на 2022-05-08.
 38. 38,0 38,1 38,2 38,3 38,4 38,5 38,6 38,7 The Plant List, search for Solidago