Зинаида Аксентјева

Од Википедија — слободната енциклопедија

Зинаида Миколајевна Аксентјева (25 јуни 19008 април 1969) била украински/советски астроном.[1]

Живот[уреди | уреди извор]

Аксентиева или Аксентјева е родена во Одеса во 1900 година. Дипломирала на Универзитетот Одеса во 1924 година. Работела на мапирање на гравитацијата и нејзината опсерваторија била една од првите што можеле прецизно да го пронајдат центарот на земјата. Работела во опсерваторијата Полтава. Станала директор на опсерваторијата во 1951 година. Нејзините студиски области биле приливните деформации на земјата и гравиметриските Земјини профили.

Има кратер на Венера кој е именуван во нејзината чест.[2]

Аксентиева починала во 1969 година во Полтава, каде што била нејзината опсерваторија.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Academy of Sciences of the Ukrainian SSR, 1919-1979:, 1980
  2. Gazetteer of Planetary Nomenclature 1994, Working Group for Planetary System Nomenclature, 1995, International Astronomical Union, United States Government Printing Office