Прејди на содржината

Зеја (река)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Зеја
Местоположба
Физички особености
УстиеАмур
Должина1242 км
Особености на сливот
Зеја
Зея
River
Земја Русијаa
Извор
 - место Токијски Становик, Амурска област
Утока
 - местоположба Амур
Должина 1.242 км
Слив 233.000 км2
Мапа на реката Амур заедно со реката Зеја

Зеја е река во Русија

Долга е 1.242 км, а површината на нејзиниот басен изнесува 233.000 км2. Тече низ Амурската област и се влева во реката Амур кај градот Благовјешченск. Извира во планинскиот масив Токијски Становик (руски: Токийский Становик)

Притоки: Ток (Ток), Муљмуга (Мульмуга), Бријанта (Брянта), Гиљуј (Гилюй), Уркан (Уркан), Купури (Купури), Арги (Арги), Деп (Деп), Селемџа (Селемджа).

Градови на реката: Зеја (Зея), Свободниј (Свободный), Благовјешченск (Благовещенск).