Зенон (владетел)

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Зенон
Tremissis-Zeno-RIC 0914.jpg
Цар на Византија
Роден 425
Исаврија
Починал 9 april 491
Константинопол


Зенон бил цар на источниот дел од Римската империја, познат како Византија. Роден е во Исаврија, изолирана област на медитеранскиот брег во јужна Мала Азија, во богато семејство. Се викал Траскалисеј (Τρασκαλισσαίος) или Тарасикодиса. Кога се оженил за Аријадна, ќерка на Лав I го сменил името на Зенон. Во 474 Лав I умрел и прогласиле за император неговиот внук Лав II. Зенон получил регентство по настојување на неговата баба и станал совладетел. Наскоро потоа малолетниот Лав II умрел и Зенон се прогласил за император.