Прејди на содржината

Зенитна часовна стапка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Поглед на целото небо од 1998 година. На оваа 4-часовна снимка се снимени 156 метеори.

Во астрономијата, зенитна часовна стапка' (ZHR) на метеорски дожд е бројот на метеори кои еден набљудувач би ги видел во еден час од максималната активност доколку е на зенит, се претпоставува условите да се одлични (ѕвезди видливи до магнитуда 6,5). Стапката што може делотворно да се види е скоро секогаш помала и се намалува колку што зрачењето е поблиску до хоризонтот[1].

Формулата за пресметување на ZHR е:

каде

ретставува часовна стапка на набљудувачот. N е бројот на забележани метеори, а Teff е делотворно време на набљудување на набљудувачот.

Пример: Ако набљудувачот открил 12 метеори за 15 минути, нивната часовна стапка била 48. (12 поделени со 0,25 часа).

Ова го претставува факторот за корекција на видното поле, каде што k е процентот на видното поле на набљудувачот што е попречено (на пример, од облаци).

Пример: Ако 20% од видното поле на набљудувачот е покриено со облаци, k би бил 0,2, а F би бил 1,25. Набљудувачот требаше да види 25% повеќе метеори, затоа помножете се со F = 1,25.

Ова го претставува ограничувачкиот фактор на корекција на големината (Индекс на население). За секоја промена од 1 светлинска величина во ограничувачката величина на набљудувачот, бројот на забележани метеори се менува за фактор од r. Затоа, ова мора да се земе предвид.

Пример: Ако r е 2, а ограничувачката светлинска величина на набљудувачот е 5,5, часовната стапка се множи со 2 (2 до моќноста 6,5–5,5), за да се знае колку метеори би виделе доколку нивната ограничувачка светлинска величина била 6,5.

Ова го претставува корекциониот фактор за висината на зрачењето над хоризонтот (hR). Бројот на метеори што ги гледа набљудувачот се менува како синус на висината на зрачењето.

Пример: Ако зрачењето беше на просечна надморска височина од 30° за време на периодот на набљудување, часовната стапка на набљудувачот ќе треба да се подели со 0,5 (гревот 30°) за да се знае колку метеори би виделе доколку зрачењето беше во зенитот .

Поврзано

[уреди | уреди извор]

Надворешни врски

[уреди | уреди извор]