Прејди на содржината

Зелен гуштер

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Зелен|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Зелен гуштер
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Зелен
Вид: Зелен гуштер
Научен назив
Зелен гуштер
European green lizard
Male
Female
Scientific classification edit
Kingdom: Animalia
Phylum: Chordata
Class: Reptilia
Order: Squamata
Family: Lacertidae
Genus: Lacerta
Species:
L. viridis
Binomial name
Lacerta viridis

(Laurenti, 1768)
Range of L. viridis in blue, and L. bilineata in green
Synonyms

Seps viridis Laurenti, 1768

Зелениот гуштер ( Lacerta viridis ) е голем гуштер распространет низ европските средни ширини од Словенија и источна Австрија до исток до бреговите на Црното Море на Украина и Турција . Често се гледа како се сонча на карпи или тревници или се засолнува меѓу грмушки.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Во тек е дискусија за тоа дали Lacerta viridis и Lacerta bilineata се посебни видови. Генетските податоци слабо го поддржуваат нивното одвојување на два вида, но треба да се направат повеќе истраги.[1]

Опис[уреди | уреди извор]

Гуштерот достигнува и до 15 центиметри (5.9 in) од врвот на муцката до клоаката . Опашката може да биде до двапати поголема од должината на телото, вкупната должина е до 40 центиметри (1.3 ст). Овој гуштер понекогаш ја фрла опашката ( автотомија ) за да го избегне фатот на предаторот, а подоцна повторно ќе го расте.

Мажјакот има поголема глава и униформа зелена боја испрекината со мали дамки кои се поизразени на грбот. Грлото е синкаво кај возрасен маж, а во помала мера кај женката. Женката е потенка од мажјакот и има порамномерна боја, често прикажувајќи помеѓу две и четири светли ленти ограничени со црни дамки.

Дистрибуција и живеалиште[уреди | уреди извор]

Зелениот гуштер е роден во југоисточна Европа. Нејзиниот опсег се протега од јужна Германија, Австрија, Унгарија, Чешка, Словачка, источна Италија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Албанија и Грција до јужна Украина, Романија, Бугарија и западна Турција. Воведен е во државата Канзас во САД.[1] Беа направени различни обиди да се воведат зелени гуштери во Британија од крајот на 19 век, а колонијата идентификувана како L. bilineata преживеала во Бурнемут од доцните 1990-ти.[2][3] Тие исто така се видени и фотографирани во Џерси, Каналските Острови во последните 20 години. Познато е од надморска височина до 2,200 метарs (7,218 ст) надморска височина и типично живеалиште е густа грмушка вегетација во отворени шуми, жива ограда, рабови на полиња, насипи и грмушки. Во северниот дел од својот опсег може да се сретне на грмушести тревници, а во јужниот дел претпочита влажни локации.[4]

Однесување[уреди | уреди извор]

Зелениот гуштер живее на земја и во ниска, густа вегетација и сака да се сонча, рано и доцна во денот. Се храни главно со инсекти и други мали безрбетници, но понекогаш зема и овошје, јајца од птици, младенчиња, мали гуштери, па дури и глувци . Во пролет, женката снесува шест до дваесет јајца кои се изведуваат за два до четири месеци. Ново излезените младенчиња се бледо кафеави со должина од муцката до отворот од 3 to 4 centiметарs (0.098 to 0.131 ст) . Тие стануваат зрели следната година до кога ќе се удвојат во големина.[4]

Статус[уреди | уреди извор]

IUCN го наведува европскиот зелен гуштер како „ најмалку загрижен “. Тоа е затоа што има широк опсег и е вообичаено барем во дел од тој опсег. Тој е приспособлив вид и не се идентификувани значителни закани во поголемиот дел од неговиот опсег. Меѓутоа, во Турција тоа може да биде под влијание на употребата на пестициди.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Jelka Crnobrnja Isailovic, Milan Vogrin, Claudia Corti, Valentin Pérez Mellado, Paulo Sá-Sousa, Marc Cheylan, Juan Pleguezuelos, Hans Konrad Nettmann, Bogoljub Sterijovski, Petros Lymberakis, Richard Podloucky, Dan Cogalniceanu, Aziz Avci (2009). "Lacerta viridis". IUCN Red List of Threatened Species. 2009: e.T61530A12507156. doi:10.2305/IUCN.UK.2009.RLTS.T61530A12507156.en. Retrieved 19 November 2021.{{cite journal}}: CS1 maint: multiple names: authors list (link) Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „iucn status 19 November 2021“ е зададен повеќепати со различна содржина.
  2. „Darren Naish: Tetrapod Zoology: Hunting Green lizards in Dorset: new aliens or old natives?“. darrennaish.blogspot.de (англиски). Посетено на 2017-08-02.
  3. „The Natural Stuff - Lizards of Bournemouth Cliffs“. www.thenaturalstuff.co.uk. Посетено на 2017-08-02.
  4. 4,0 4,1 Arnold, E. Nicholas; Ovenden, Denys W. (2002). Field Guide: Reptiles & Amphibians of Britain & Europe. Collins & Co. стр. 138. ISBN 9780002199643. Грешка во наводот: Неважечка ознака <ref>; називот „Collins“ е зададен повеќепати со различна содржина.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]