Зелено ѓубриво

Од Википедија — слободната енциклопедија

Во земјоделството, зеленото ѓубриво е култура специјално произведена за да се вклучи во почвата додека е уште зелена.[1] Вообичаено, биомасата на зеленото ѓубриво се вградува со плуг или диск, како што често се прави со (кафеавото) ѓубриво. Примарната цел е да се додаде органска материја во почвата за нејзините придобивки. Зеленото ѓубриво често се користи кај мешунките култури за да се додаде азот во почвата за следните култури, особено во органското земјоделство, но се користи и во конвенционалното земјоделство.[2]

Функции[уреди | уреди извор]

Зеленото ѓубриво обично извршува повеќе функции кои вклучуваат подобрување на почвата и заштита на почвата:

 • Зеленото ѓубриво од мешункаст, како што се детелината и веката, содржат симбиотски бактерии кои фиксираат азот во коренските јазли кои го фиксираат атмосферскиот азот во форма што растенијата можат да ја користат. Ова ја врши виталната функција на оплодување.
Во зависност од видот на покриената култура што се одгледува, количината на азот што се ослободува во почвата се движи помеѓу 40 и 200 фунти по акр. Со употреба на зелено ѓубриво, количината на азот што е достапна за следната култура е обично во опсег од 40-60% од вкупната количина на азот што се содржи во културата зелено ѓубриво.
 • Зеленото ѓубриво главно делува како материја што ја закиселува почвата за да ја намали алкалноста/рН на алкалните почви со генерирање на хуминска киселина и оцетна киселина.
 • Вградувањето на покривните култури во почвата овозможува да се ослободат хранливите материи кои се чуваат во зеленото ѓубриво и да се стават на располагање на следните култури. Ова веднаш произлегува од зголемувањето на изобилството на почвени микроорганизми од деградацијата на растителниот материјал што помага во распаѓањето на овој свеж материјал. Ова дополнително распаѓање, исто така, овозможува повторно инкорпорирање на хранливи материи кои се наоѓаат во почвата во одредена форма како што се азот (N), калиум (К), фосфор (P), калциум (Ca), магнезиум (Mg) и сулфур (S).
 • Микробната активност од инкорпорирањето на покривните култури во почвата доведува до формирање на мицелиум и вискозни материјали кои имаат корист за здравјето на почвата преку зголемување на нејзината структура на почвата (т.е. со агрегација).
Зголемениот процент на органска материја (биомаса) ја подобрува инфилтрацијата и задржувањето на водата, аерацијата и другите одлики на почвата. Почвата полесно се превртува или обработува отколку што не е агрегирана. Понатамошната аерација на почвата е резултат на способноста на кореновиот систем на многу култури со зелено ѓубриво ефикасно да навлезат во компактните почви. Количината на хумус пронајдена во почвата, исто така, се зголемува со повисоки стапки на распаѓање, што е корисно за растот на културата која ја наследува културата на зеленото ѓубриво. Немешункастите култури првенствено се користат за зголемување на биомасата.
 • Кореновите системи на некои сорти зелено ѓубриво растат длабоко во почвата и создаваат хранливи ресурси недостапни за културите со поплитки корени.
 • Заеднички функции на покривната култура за сузбивање на плевелот . Примарно се користат немешункасти култури (на пр. леќата)[3] Својствата за длабоко вкоренување на многу култури со зелено ѓубриво ги прават ефикасни во сузбивање на плевелите.[4]
 • Некои култури со зелено ѓубриво, кога им е дозволено да цветаат, обезбедуваат сточна храна за опрашувачки инсекти. Посевите со зелено ѓубриво, исто така, често обезбедуваат живеалиште за грабливи корисни инсекти, кои овозможуваат намалување на примената на инсектициди каде што се садат покривни култури.
 • Некои култури со зелено ѓубриво (на пр. зимска пченица и зимска 'рж) може да се користат и за пасење.[3]
 • Контролата на ерозијата често се зема предвид и при изборот на која покривка со зелено ѓубриво ќе се засади.
 • Некои зелени култури ги намалуваат штетниците и болестите од растителните инсекти. Вертицилиумското венеење е особено намалено кај растенијата од компир.[5]

Вградувањето на зеленото ѓубриво во земјоделскиот систем може драстично да ја намали потребата за дополнителни производи како што се дополнителни ѓубрива и пестициди.

Ограничувањата што треба да се земат предвид при употребата на зеленото ѓубриво се времето, енергијата и ресурсите (парични и природни) потребни за успешно одгледување и искористување на овие покривни култури. Следствено, важно е да се изберат култури со зелено ѓубриво врз основа на растечкиот регион и годишните количини на врнежи за да се обезбеди ефикасен раст и користење на покриените култури.

Ослободување на хранливи материи[уреди | уреди извор]

Зеленото ѓубриво се разложува на растителни хранливи компоненти од хетеротрофни бактерии кои трошат органска материја. Топлината и влагата придонесуваат за овој процес, слично на создавањето ѓубриво за компост. Растителната материја ослободува големи количества јаглерод диоксид и слаби киселини кои реагираат со нерастворливите минерали во почвата и ослободуваат корисни хранливи материи. На пример, на почвите кои се богати со минерали со калциум, може да се даде зелено ѓубриво за да се генерира поголема содржина на фосфат во почвата, што пак делува како ѓубриво.[3]

Односот на јаглерод и азот во растението е клучен фактор што треба да се земе предвид, бидејќи тоа ќе влијае на содржината на хранливи материи во почвата и може да изгладне култура на азот, ако неточните растенија се користат за производство на зелено ѓубриво. Односот на јаглерод и азот ќе се разликува од вид до вид и во зависност од возраста на растението. Односот се нарекува C:N. Вредноста на N е секогаш една, додека вредноста на јаглеродот или јаглехидратите се изразува во вредност од околу 10 до 90; односот мора да биде помал од 30:1 за да се спречи бактериите од ѓубриво да го осиромашуваат постоечкиот азот во почвата. Ризобиумот се почвени организми кои комуницираат со зеленото ѓубриво за да го задржат атмосферскиот азот во почвата.[6] Мешунките, како што се гравот, луцерката, детелината и лупините, имаат коренови системи богати со ризобиум, што често ги прави префериран извор на материјал за зелено ѓубриво. 

Култури[уреди | уреди извор]

Посевите со зелено ѓубриво доцно лето и есен се овес и 'рж.[7]

Други култури со зелено ѓубриво:

 • врзанAlfalfa, which sends roots deep to bring nutrients to the surface.[note 1]
 • Buckwheat[note 2] in temperate regions
 • Cowpea
 • Clover (e.g. annual sweet clover)
 • Fava beans
 • Fenugreek
 • Ferns of the genus Azolla have been used as a green manure in southeast Asia.
 • Lupin
 • Groundnut
 • Millet
 • Mustard
 • Phacelia tanacetifolia[9]
 • Radish such as tillage radish or daikon radish.
 • Sesbania
 • Sorghum
 • Soybean
 • Sudangrass
 • Sunn hemp, a legume widely grown throughout the tropics and subtropics
 • Tyfon, a Brassica known for a strong tap root that breaks up heavy soils.
 • Velvet bean (Mucuna pruriens), common in the southern US during the early part of the 20th century, before being replaced by soybeans, popular today in most tropical countries, especially in Central America, where it is the main green manure used in slash/mulch farming practices
 • Vetch (Vicia sativa, Vicia villosa)[10]

Историја[уреди | уреди извор]

Вредноста на зеленото ѓубриво била препознаена од земјоделците во Индија со илјадници години, како што е споменато во трактати како Врикшајурведа. Во Стара Грција, исто така, земјоделците орале боранија во почвата. Кинеските земјоделски текстови кои датираат стотици години се однесуваат на важноста на тревите и плевелите во обезбедувањето хранливи материи за почвата на фармата. Тоа им било познато и на раните северноамерикански колонисти кои пристигнувале од Европа. Вообичаени култури за колонијално зелено ѓубриво беа 'рж, хелда и овес.[3] Традиционално, инкорпорирањето на зеленото ѓубриво во почвата е познато како циклус на плодоред на плодоред, кој се користел за да се овозможи почвата да ја врати својата плодност по жетвата. 

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. Pieters, Adrian J (1927). Green Manuring (PDF). John Wiley & Sons, NY. Архивирано од изворникот (PDF) на 2012-02-02. Посетено на 2022-05-18.
 2. Larkin, Robert P.; Honeycutt, C. Wayne; Olanya, O. Modesto (2011-05-01). „Management of Verticillium Wilt of Potato with Disease-Suppressive Green Manures and as Affected by Previous Cropping History“. Plant Disease. 95 (5): 568–576. doi:10.1094/PDIS-09-10-0670. ISSN 0191-2917.
 3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Lawrence, James (1980). The Harrowsmith Reader, Volume II. Camden House Publishing Ltd. стр. 145. ISBN 0920656102.
 4. Vasilakoglou, Ioannis, Dhima, Kico, Anastassopoulos, Elias, Lithourgidis, Anastasios, Gougoulias, Nikolaos, and Chouliaras, Nikolaos. 2011. Oregano green manure for weed suppression in sustainable cotton and corn fields. Weed Biology and Management 11:38-48.
 5. Larkin, Robert P., Honeycutt, Wayne, and Olanya Modesto, O. 2011. Management of Verticillium Wilt of Potato with Disease-Suppressive Green Manures and as Affected by Previous Cropping History. Plant Dis. 95:568-576.
 6. Lawrence, James (1980). The Harrowsmith Reader, Volume II. Camden House Publishing Ltd. стр. 146. ISBN 0920656102.
 7. „Maine Organic Farmers and Gardeners Association“ (PDF). mofga.org. November 2007. Архивирано од изворникот (PDF) на 2015-03-21. Посетено на 2022-05-18.
 8. 8,0 8,1 Sullivan, Preston. 2003. Overview of Cover Crops and Green Manures: Fundamentals of Sustainable Agriculture.
 9. „Green Manure“. RHS. Посетено на 15 October 2015.
 10. Philpott, Tom (2013-09-09). „One Weird Trick to Fix Farms Forever“. Mother Jones. Посетено на 2014-03-14.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]


Грешка во наводот: Има ознаки <ref> за група именувана како „note“, но нема соодветна ознака <references group="note"/>.