Прејди на содржината

Зебек

Од Википедија — слободната енциклопедија
Зебек на границата на квартовите Бармбек и Брамфелд во Хамбург

Зебек е мал поток во Хамбург, Германија, која тече од езерото Брамфелдер во јужен правец.

По околу 3 километри се влева во Остербек. Потокот е, исто така, локално познат како Grenzbach ('граничен поток' - ја формира границата помеѓу квартовите Брамфелд и Бармбек во Хамбург) имал добра квалитет на водата. Во 1980-тите потокот се вратил во скоро природни услови, откако претходно бил дегенериран со дренажен ров. Денес, потокот обезбедува одлично живеалиште за многубројни мали животни. Процесот на повратување сè уште не е завршен; од март 2005 НАБУ започнал Project Eisvogel (Eisvogel = 'крал на рибите') особено за подобрување на водниот тек низ Зебек.

Од 1959, Seebek означува и име на пароброд од типот „Алстер“.