Здружение за жени во математиката

Од Википедија — слободната енциклопедија

Здружението за жени во математиката или ЗЖМ (англиски: Association for Women in Mathematics, AWM) - професионално здружение чија мисија е да ги охрабри жените и девојчињата да учат и да имаат активна кариера во математичките науки и да промовираат еднакви можности и еднаков третман на жените и девојчињата во математичките науки. ЗЖМ е основано во 1971 година во државата Масачусетс. ЗЖМ има приближно 5,200 членови, вклучувајќи над 250 установни членови, како што се колеџи, универзитети, институти и математички друштва. Тоа нуди бројни програми и работилници за менторство на жени и девојчиња во математичките науки. Голем дел од работата на ЗЖМ е поддржана преку федерални грантови.

Историја[уреди | уреди извор]

Здружението било основано во 1971 година како Здружение за жени математичари, но името било променето веднаш. Како што било објавено во „Кратка историја на здружението на жени по математика: Перспективи на претседателите“, од Ленор Блум.

"Како што се сеќава Џуди ГринЧандлер Дејвис се согласува): 'Свечената идеја за собирање на жени и формирање на пратеничка група за прв пат беше јавно објавена на состанокот на МАГ [Математичка Акциона група] во 1971 година во Атлантик. Јоан Даркен, тогашна инструкторка на Универзитетот Темпле, а сега на Колеџот во Филаделфија на состанокот им предложи на присутините жени да останат и да создадат пратеничка група. Јас бев во можност да документирам шест жени што станаа: јас (бев дипломиран студент во Мерленд во тоа време), Јоана Даркен, Мари Грај, Диана Лајсон, Глорија Оливе и Ани Селден. Не е апсолутно јасно што се случи понатаму, освен што јас лично секогаш мислев дека Мери е одговорна за организирање на целата работа ....'"[1]

Мери Греј, рана организаторка и прва претседателка, поставила оглас во Известувањата за АМС во февруари 1971 година и го напишала првиот број на Билтенот на ЗЖМ тој мај. Првите цели на здружението се фокусирале на еднаква плата за еднаква работа, како и подеднакво внимание за прием на постдипломски студии и поддршка додека беа таму; за назначувања на факултети на сите нивоа; за унапредување и за мандат; за административни назначувања; и за владини грантови, позиции за преглед и советодавни панели и позиции во професионални организации. Алис Т. Шафер, која ја наследила Мери Греј како втора претседателка на ЗЖМ, создала канцеларија на ЗЖМ на колеџот Велесли. Во тој момент, ЗЖМ започнало да му се препознава присуството на математичката сцена. ЗЖМ одржува годишен состанок на Заедничките состаноци по математика. Во 2011 година, за време на прославата на 40 -годишнцата, 40 години и броејќи, здружението иницирало двогодишен истражувачки симпозиум.[2]

Предавања[уреди | уреди извор]

ЗЖМ спонзорира три низи на почесни предавања.[3]

 • Нетерови предавања - им се оддава почит на жените кои „дале огромен и постојан придонес во математичките науки“. Претставено во соработка со Американското математичко друштво, предавањето се одржува на годишните заеднички состаноци по математика.
 • Фалконерови предавања - им се оддава почит на жените кои „дале посебен придонес во математичките науки или математичкото образование. Претставено во соработка со Математичката асоцијација на Америка, предавањето се одржува на годишниот МатФест.
 • Ковалескиеви предавања - им се оддава почит на жените кои „дале посебен придонес во применетата или компјутерската математика“. Претставено во соработка со Друштвото за индустриска и применета математика (ДИПМ), предавањето се одржува на Годишниот состанок на ДИПМ. Низата предавања е именувана за математичарката Софија Ковалевска.

Награди[уреди | уреди извор]

AWM спонзорира неколку награди и награди.[3]

 • Награда Алис Т. Шафер - секоја година се доделува „на додипломска жена за извонредност во математиката“.
 • Награда Луиз Хеј - се доделува секоја година за „извонредни достигнувања на една жена во образованието по математика“.
 • Награда М. Гвенет Хамфрис - се доделува секоја година за „извонредни активности за менторство на жена во математичките науки“.
 • Меморијална награда Рут И. Михлер - се доделува секоја година на жена која неодамна стана математичарка. Наградата финансира еден семестар во престој на Универзитетот Корнел без обврски за настава.
 • Награда за услуги на ЗЖМ - секоја година се доделува на жени кои помагаат да ги промовираат и поддржуваат жените во математика преку исклучителна доброволна служба на Здружението на жени по математика.

Три неодамна создадени награди за жени во рана кариера се спонзорирани и од ЗЖМ.[3]

 • Награда за истражување на ЗЖМ-Бирман - дадена секоја втора година, започнувајќи во 2015 година за „исклучително истражување во топологија / геометрија“.
 • Награда за истражување на ЗЖМ-Microsoft - дадена секоја втора година, започната во 2014 година за „исклучително истражување во теоријата на алгебра / број“.
 • Награда за истражување на ЗЖМ-Садоски - се дава секоја втора година, почнувајќи од 2014 година, за „исклучително истражување во анализата“.

Програмата AWM Fellows препознава „лица кои покажале постојана посветеност на поддршката и унапредувањето на жените во математичките науки“.[4]

Претседатели[уреди | уреди извор]

 • Мери В. Греј, 1971 – 1973 година
 • Алис Т. Шафер, 1973 – 1975 година
 • Ленор Блум, 1975 – 1979 година
 • Jудит Ројтман, 1979 – 1981 година
 • Бама Сринивасан, 1981 – 1983 година
 • Линда Прејс Ротшилд, 1983 – 1985 година
 • Линда Кин, 1985 – 1987 година
 • Ронда Хјуз, 1987 – 1989 година
 • Џил П. Месиров, 1989 – 1991 година
 • Керол В. Вуд, 1991 – 1993 година
 • Кора Садоски, 1993 – 1995 година
 • Чу-Лијан Тернг, 1995 – 1997 година
 • Силвија М. Виганд, 1997 – 1999 година
 • Џајн Е. Тејлор, 1999 – 2001 година
 • Сузана Ленхарт, 2001 – 2003 година
 • Каролин С. Гордон, 2003 – 2005 година
 • Барбара Кифиц, 2005 – 2007 година
 • Кети Кесел, 2007 – 2009 година
 • Georgiaорџија Бенкарт, 2009 – 2011 година
 • Џил Пифер, 2011 – 2013 година
 • Рут Чарни, 2013 – 2015 година
 • Кристин Лаутер, 2015 – 2017 година
 • Ами Радунскаја, 2017 – 2019 година
 • Рут Хас, 2019 – 2021 година
 • Кетрин Леонард, 2021 – 2023 година

Поврзано[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. „A Brief History of the Association for Women in Mathematics (from Notices): How it was“. Association for Women in Mathematics. Посетено на 2 декември 2020.
 2. „40 Years and Counting: 2011 is AWM's 40th Anniversary Year!“. Association for Women in Mathematics. Association for Women in Mathematics. Посетено на 2 декември 2020.
 3. 3,0 3,1 3,2 „AWM Programs“. Association for Women in Mathematics. Посетено на 2 декември 2020.
 4. „Launch of the AWM Fellows Program“. Association for Women in Mathematics. Посетено на 2 декември 2020.

Библиографија[уреди | уреди извор]

Надворешни врски[уреди | уреди извор]