За управување со империјата

Од Википедија — слободната енциклопедија

За управување со империјата (латински: De Administrando Imperio) е дело од 10ти век напишано од императорот Константин VII. Грчкиот наслов на делото е Πρὸς τὸν ἴδιον υἱὸν Ρωμανόν („За [мојот] син Роман“). Ова дело во основа е еден вид на дипломатско-етнографски теориски прирачник наменет за неговиот наследник и син Роман II (959-963).