Зајачка уста

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Вродени цепки на усните и непцето[уреди | уреди извор]

Цепките на усните и непцето се најчести вродени аномалии на лицето и се среќаваат на 600 или 1000 живородени деца. Нивниот број расте, бидејќи успешно се лекуваат, па еден број наследно се репродуцира ( 20-30%). Според најновите сознанија во ембрионалниот развиток на лицето постојат повеќе ектодермални бразди, кои го делат мездермот, т.е меѓу овие бразди постојат различно големи маси на мезодерм, кои различно растат и навлегуваат во браздите и ги затвораат, образувајќи притоа примарен септум на носот, пролабиум и премаксила. Вродените цепки на усните и непцето се класифицираат според различни критериуми. Современата класификација сите цепки пред foramen ifcisivum ги вика цепки на примарното непце, а зад него – цефки на секундарното непце. Цепките на усните можат да бидат со најразлицна форма и големина, од т.н coloboma па до комбинирана цепка на примарното и секундарното непце. Вакви цепки се среќаваат на лицето и носот.

Дијагноза[уреди | уреди извор]

Дијагнозата се поставува со помош на клиничката слика и карактеристичниот изгледа на усните и непцето. Лекувањето е оперативно.