Затворен тип на крвоток

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Затворениот тип на циркулаторен систем се состои од поврзани меѓусебно крвни садови.Во најпроста форма,тој е претставен со дорзален (грбен) и вентрален (стомачен) крвен сад,кои меѓусебе се поврзани со напречни ситни садови.Улогата на срце овде ја има дорзалниот крвен сад (тој се контрахира) (како кај прстенестите црви).Кај цицачите,затворениот циркулаторен систем е претставен со срце и крвни садови (артерии и вени).