Прејди на содржината

Западночадски јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Западночадски јазици
Географска
распространетост:
Нигерија, Нигер
Класификација:афроазиски
Гранки:
хауса
болејско-ангаски
бадејско-варџиски
баравански

Западночадските јазици според Њуман (1977)

Западночадските јазици се подгрупа на чадските јазици, кои пак се дел од јазичното семејство на афроазиски јазици. Јазиците воглавно се зборуваат во Нигер и Нигерија.[1] Најголем јазик од оваа подгрупа е хауса.

Јазици[уреди | уреди извор]

Западночадските јазици се:[2]

Дополнително на ова, покискиот јазик е спомнат од Кемпбел и Хоскисон. Тој не е класифициран во рамките на западночадските јазици.[4]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Raymond G. Gordon, Jr, ed. 2005. Ethnologue: Languages of the World. 15th edition. Dallas: Summer Institute of Linguistics.
  2. Blench, 2006. The Afro-Asiatic Languages: Classification and Reference List (ms)
  3. Presumably of the Bole-Tangale group; reported by Rudolf Leger (Blench 2006)
  4. Blench, 2006. The Afro-Asiatic Languages: Classification and Reference List (ms)

Наводи[уреди | уреди извор]