Западен тунелски ѕид (Ерусалим)

From Википедија
Jump to navigation Jump to search

Координати: 31°46′37″ СГШ; 35°14′04″ ИГД / 31.77698° СГШ; 35.23447° ИГД / 31.77698; 35.23447

Western Wall EN.jpg
Дел од западниот тунелски ѕид

Западниот тунелски ѕид (хеб.) е подземен тунел кој се простира на Западниот Ѕид по неговата целла должина. Тунелот се наоѓа во Стариот Град на Ерусалим во Израел.


Историја[edit | edit source]

По завршувањето на Шестдневната војна, Министерството за религиозни работи на Израел започнало со испитување на Ѕидот на плачот и околината околу неа. Раскопувањата траеле околу дваесет години и откриле многу нови факти за историјата и географијата на Стариот Град во Ерусалим. Било утврдено дека тунелот има должина од 500 метри. Според ископувањата, во тунелот биле пронајдени археолошки предмети уште од времето на Ирод I Велики, дел од реконструкцијата на Западниот ѕид од времето на династијата Емевија.

Надворешни врски[edit | edit source]

מוצלם תמונות אומנותיות (31).jpg