Прејди на содржината

Заоблен електронавој

Од Википедија — слободната енциклопедија
Електрична жарулка со заоблен електронавој E27

Заоблен електронавој или Едисонов навојнавој што се користи за приклучоци на електрични светилки и електрични осигурувачи. Заоблениот електронавој се означува со буквата E, а номиналниот пречник на навојот d во mm, E 27 (во Европа).[1] [2] [3]

Ознака Напон ( V ) Голем пречник Назив Меѓународна електротехничка комисија (IEC)]
E05  018  0 5 мм Лилипутански Едисонов навој (LES) IEC 60061-1 (7004-25)
Е10 030  10 мм Минијатурен Едисонов навој (MES) IEC 60061-1 (7004-22)
Е11  11 мм Мини канделабра Едисонов навој IEC 60061-1 (7004-06-1)
Е12 120 12 мм Канделабра Едисонов навој (CES) IEC 60061-1 (7004-28)
Е14 240 14 мм Мал Едисонов навој (SES) IEC 60061-1 (7004-23)
Е17 120 17 мм Среден Едисонов навој (IES) IEC 60061-1 (7004-26)
Е26 120 26 мм Среден (еден инч) Едисонов навој (ES или MES) IEC 60061-1 (7004-21A-2)
Е27 240 27 мм Среден Едисонов навој (ES) IEC 60061-1 (7004-21)
Е29 240 29 мм Поголем Едисонов навој (ES)
E39 120 39 мм Голема Едисонов навој (GES)
Е40 240 40 мм Голем Едисонов навој (GES) IEC 60061-1 (7004-24)

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. [1] Архивирано на 31. siječnja 2012.. "Elementi strojeva", Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Split, Prof. dr. sc. Damir Jelaska, 2011.
  2. [2] Архивирано на 28. veljače 2017.. "Konstrukcijski elementi I", Tehnički fakultet Rijeka, Božidar Križan i Saša Zelenika, 2011.
  3. "Strojarski priručnik", Bojan Kraut, Tehnička knjiga Zagreb 2009.