Зански јазици

Од Википедија — слободната енциклопедија
Зански јазици
Географска
распространетост:
Јужен Кавказ, Анадолија
Класификација:јужнокавкаски
Гранки:
Карта на картвелските јазици.

Занските јазици или понекогаш наречени занурски јазици се подгрупа на јужнокавкаските јазици кои се зборуваат во Абхазија, Грузија и покрај црноморското крајбрежје на Турција. Во оваа група спаѓаат само два јазика, и тоа: мегрелски јазик и ласки јазик. Според одреден број јазичари, овие јазика се дијалект на самиот зански јазик, но сепак двата јазика не се сосема разбирливи.

Празанскиот јазик се зборувал во Калхида, кралство покрај брегот на Црното Море. Поради овој факт, некои јазичари, како што е Акако Шаниѕе, го предложиле терминот „колхидски јазик“. Зборот „зан“ доаѓа од грко-римското име за едно од племињата на Колхида.

Историја[уреди | уреди извор]

Занските јазици се одделиле како посебни од пракартвелскиот јазик во 8 век п.н.е. и продолжиле да се зборуваат на денешната територија па сè до Транзон во Турција. Во 7 век, Заните биле поделени со навлегувањето на Грузијците на територијата, кои пак биле нападнати од Арапите.

Користена литература[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]