Замок Керолин

Од Википедија — слободната енциклопедија
Пинск, Каролин (Н. Орда, 1875)

Замокот Керолин ( белоруски: Каралінскі замак ) се наоѓал на периферијата на Пинск Каролина. Основана од големиот маршал на Големото Војводство Литванија, принцот Јан Карол Долски, кој во 1690 година добил земја во близина на Пинск од Сејмас. Таму го изградил предградието Каролин, замок кој имал и воени и репрезентативни функции, а спроти него била црквата Св. Чарлс Боромеан.

Замокот бил изграден во нео-италијанскиот фортификациски систем, со правоаголен план, со димензии 76 м на 38 м на 46 м на 76 м. Двата јужни бастиони гледале на реката Припјат и биле мали по големина. Пред замокот имало ров широк до 9 м со подвижен мост. На детето стоела палатата како сопственик на замокот.

По смртта на Јан Долски, замокот го наследиле принцовите Вишневецки. Замокот бил уништен во 1706 година од трупите на шведскиот крал Чарлс XII. Урнатините на замокот опстанале до почетокот на 20 век. До денес преживеал само подземен премин преку кој се оди до бастионите.

Цртежи на Наполеон Орда[уреди | уреди извор]

Pinski zamak. Пінскі замак (N. Orda, 1868).jpg

Предлошка:Фоторяд

Литература[уреди | уреди извор]

  •  (белор.) Ткачоў М. А. Вялікае Княства Літоўскае. Энцыклапедыя у 3 т. — Мн.: БелЭн, 2005. — Т. 2: Кадэцкі корпус — Яцкевіч. — С. 47. — 788 с. — ISBN 985-11-0378-0.