Замок Калмар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Преден поглед на замокот
Поглед од североисточна страна

Замокот Калмар е замок во градот Калмар во провинцијата Смоланд во Шведска.

Историја[уреди | уреди извор]

Капелата на замокот .

Во текот на дванаесеттиот век била изградена тркалезна одбранбена кула на Калмарсунд и било изградено и пристаниште. На крајот на тринаесеттиот век, кралот Магнус III имал нова тврдина околу која имало изградено завесен ѕид, кружни аголни кули и две квадратни порти околу оригиналната кула. Сместена во близина на местото на средновековното пристаниште на Калмар, и има клучна улога во шведската историја од нејзината првична изградба како утврдена кула во 12 век.

Еден од најзначајните политички настани во Скандинавија се случил во замокот Калмар во 1397 година, кога била формирана Калмарската унија - унија на Данска, Норвешка и Шведска (вклучувајќи ја и Финска), организирана од кралицата Маргарет I од Данска. За време на шведскиот бунт против Данска во 1520 година, тврдината била командувана од Ана Ериксдотер (Биелке), која по смртта на нејзиниот сопруг, Јохан Мансон Нат ох Даг, во средината на бунтот против Данска во 1520 година, ја презел контролата и го бранел Калмар од нападите од Данска.[1]

Тврдината била подобрена во текот на 16 век под раководство на кралот Густав I и неговите синови кралот Ерик XIV и кралот Џон III, кои ја претвориле средновековната тврдина во замок погоден за крал на ренесансата. Замокот Калмар претрпел голема штета за време на Калмарската војна од 1611-1313 година и бил тешко оштетен од пожар во 1642 година. Поправките биле започнати, но од крајот на XVII век замокот бил оставен да пропаѓа.

Замокот пред неговата последна реконструкција

Реставрација[уреди | уреди извор]

Во 1856 година, архитектот Фредрик Вилхелм Сколандер (1816–1881) започнал реконструкциска работа во замокот Калмар. Неговиот ученик Хелго Зетервал продолжил да го обновува замокот Калмар во 1880-те. Архитектот Карл Молер ги подготвил плановите и другите документи. Работата започнала во 1885 година и до 1891 година замокот го добил изгледот кој го има и денес. Во 1919 година професорот Мартин Олсон бил задолжен за континуирана реставрација на ровот, мостот и подвижниот мост. Работата продолжила до 1941 година, кога замокот повторно бил опкружен со вода. Денес, тој е еден од најдобро зачуваните ренесансни замоци во Шведска и е отворен за јавноста.[2]

Други извори[уреди | уреди извор]

  • Кауфман, Ј.Е. Кауфман и Х.В. Средновековната тврдина: замоци, тврдини и оградени градови од средниот век (MA: Da Capo Press, 2004)

Галерија[уреди | уреди извор]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Kalmar Castle (Castle of the Day)“. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2021-11-23.
  2. Kalmar Castle: Sweden's Royal Hub (Smithsonian Institution)“. Архивирано од изворникот на 2013-12-03. Посетено на 2021-11-23.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]