Заедничка каротидна артерија

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај
Заедничка каротидна артерија
Gray506 mk.svg
Schematic of the proximal aorta and its branches
Латински a. carotis communis
Греј p.549
Започнува од аортен лак (левата), брахиоцефалична артерија (десната)
Гранки внатрешна каротидна артерија, надворешна каротидна артерија
Со крв ја снабдува главата и вратот
Идентификатори
MeSH Carotid+Artery,+Common
TA A12.2.04.006
FMA FMA:3939
Анатомска терминологија

Во анатомијата на човекот, левата и десната заедничка каротидна артерија се артерии кои ги снабдуваат главата и вратот со оксидирана крв. Левата заедничка каротидна артерија поаѓа од аортниот лак, а десната од брахиоцефаличната артерија. Во вратот, овие артерии се делат на надворешна и внатрешна каротидна артерија.