Загон

Од Википедија — слободната енциклопедија
Загон или дољум
Мерен системстари мерни единици
Единица заповршина
Претворање на единици
1 загон или дољум во ...... е еднакво на ...
   SI системот   919,3 m²

Загон[1][2] или дољум[3][4] — стара мерна единица за површина. Не е SI единица, единицата за површина во SI е квадратен метар (m²).

Првично, загон или дољум (dönüm, од отомански турски ﻕمنونﺿ / dönmek) означувала површина на земја што човекот може да ја изора за еден ден. Мерката не била точно дефинирана и варирала од место до место. Во Отоманското Царство дољумот изнесувал 919,3 .

Под името сè уште се користи, во различни стандардизирани верзии, во многу земји од поранешното Отоманско Царство. Во Турција од 1945 година усвоен е метрички дунум од 1.000 m².

Наводи[уреди | уреди извор]