Загар

Од Википедија — слободната енциклопедија

Загар или рт — вид на куче кое им помага на ловците со тоа што трага или гони дивеч. Споредете ги со птичарите кои им помагаат на ловците со тоа што ја препознаваат положбата на пленот или го донесуваат истиот.

Постојат два вида на загари под кои подпаѓаат по неколку раси:

Тип Пример
Загари-извидници, кои го следат пленото со тоа што го посматраат. Ова се многу брзи кучиња кои самите го фаќаат и убиваат или онеспособуваат пленот.
WhippetWhiteSaddled wb.jpg
Випет
Загари-намирисувачи, кои го следат пленот по мирис. Овие кучиња се издржливи, но не трчаат брзо.
Basset Hound 600.jpg
Басет
Домородни загари, кои го следат пленот со вид, мирис и слух. Овие кучиња се брзи и издржливи, но не се побрзи од загарите-извидници.
Kritikos Lagonikos 02.jpg
Критикос Лагоникос

Загарот како тема во уметноста и во популарната култура[уреди | уреди извор]

  • „Загари на љубовта“ (Hounds of Love) - песна и албум на британската пејачка Кејт Буш (Kate Bush) од 1985 година.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]