Загадување на океаните

Од Википедија — слободната енциклопедија
Додека океанското загадување може да биде очигледно, како и со остатоците прикажани погоре, најчесто штетните материи се тие кои не можат да се видат.

Загадувањето на океаните — загадување на водата во океаните.

Океанското загадување се јавува кога штетни ефекти кои произлегуваат од влегување во океанот на хемикалии, честички, индустриски, земјоделски и станбен отпад, бучава или ширење на инвазивни организми. Осумдесет проценти од морското загадување доаѓа од копно. Загадувањето на воздухот е исто така фактор што придонесува со носење пестициди или нечистотија во океанот. Загадувањето на земјиштето и воздухот се покажало како штетно за морскиот живот и неговите живеалишта.[1]

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. „What is the biggest source of pollution in the ocean?“. National Ocean Service.