Завод за заштита на спомениците на културата и музеј во Битола

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на прегледникот Прејди на пребарувањето

Завод за заштита на спомениците на култура и Музеј во Битола е национална установа во градот Битола од областа на културата[1].

Основна дејност на заводот е заштита, систематизација, научна обработка и презентација на културното наследство во Општина Битола. Својата дејност, програма, цели и задачи, институцијата ги остварува преку секторите за музејска дејност, заштитна дејност и секторот за заеднички служби. Заводот во вршењето на својата дејност ги користи следните објекти: Стара касарна, антички локалитет Хераклеја Врскаестис, Уметничка галерија (Јени џамија), Ајдар Кади џамија, Спомен куќа Гоце Делчев, Спомен куќа Стеван Наумов Стив, Магазата на ул. “27-ми Март”.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Одлука на Владата на Република Македонија за утврдување на мрежата на национални установи од областа на културата (Службен весник на РМ број: 84/2003

Надворешни врски[уреди | уреди извор]