Жртви во Втората светска војна

Од Википедија — слободната енциклопедија
Прејди на: содржини, барај

Втората светска војна била најсмртоносниот воен конфликт во историјата. Над 60 милиони луѓе биле убиени што прави 2.5% од светското население.

Вкупно жртви[уреди | уреди извор]

Држава Вкупно население
1.1.1939
Воени
жртви
Цивилски жртви-
( поради воени дејствија и злосторства против човештвото)
Вкупно
жртви
Жртви во проценти од населението од 1939
 Албанија 1,073,000 30,000 30,000 &100000000000002810000002,81
 Австралија 6,998,000 39,800 700 40,500 &100000000000000570000000,57
 Австрија (Контролирано од Германија) 6,650,000 вклучена и Германската армија 120,000 120,000 &0000000000000001.800000 (види ја табелата подолу)
 Белгија 8,387,000 12,100 75,900 88,000 &100000000000001050000001,05
 Бразил 40,289,000 1,000 1,000 2,000 &100000000000000020000000,02
 Бугарија 6,458,000 22,000 3,000 25,000 &100000000000000380000000,38
Мјанмар 16,119,000 22,000 250,000 272,000 &100000000000001690000001,69
 Канада 11,267,000 45,400 45,400 &100000000000000400000000,40
Република Кина 517,568,000 3,000,000
до 4,000,000
7,000,000
до 16,000,000
10,000,000
до 20,000,000
&0000000000000003.860000 (1.93 до 3.86)
 Куба} 4,235,000 100 100 &100000000000000000000000,00
 Чехословачка 15,300,000 25,000 300,000 325,000 &100000000000002120000002,12
 Данска 3,795,000 2,100 1,100 3,200 &100000000000000080000000,08
Германија 69,435,000 3,000,000
до 4,000,000
3,000,000
до 4,000,000
&0000000000000005.670000 (4.3 до 5.76)
 Естонија (во границите од 1939) 1,122,000 вклучени се и советските, германските и финските војски 50,000 50,000 &100000000000004440000004,44
 Етиопија 17,700,000 5,000 95,000 100,000 &100000000000000060000000,6
 Финска 3,700,000 95,000 2,000 97,000 &100000000000002620000002,62
Франција France 41,700,000 217,600 вклучувајќи ги и колониите 350,000 567,600 &100000000000001350000001,35
Француска Индокина 24,600,000 1,000,000
до 1,500,000
1,000,000
до 1,500,000
&0000000000000006.100000 (4.07 до 6.1)
 Германија 69,850,000 5,530,000 1,100,000
до 3,150,000
6,630,000
до 8,680,000
&0000000000000012.400000 (види ја табелата подолу)
Грција Greece 7,222,000 20,000
до 35,100
300,000
до 770,000
320,000
до 805,100
&0000000000000011.150000 (4.44 до 11.15)
Унгарија Hungary 9,129,000 300,000 280,000 580,000 &100000000000006350000006,35
 Исланд 119,000 200 200 &100000000000000170000000,17
Британска Индија 378,000,000 87,000 1,500,000
до 2,500,000
1,587,000
до 2,587,000
&0000000000000000.680000 (0.42 до 0.68)
Iran 14,340,000 200 200 &100000000000000000000000,00
Ирак Iraq' 3,698,000 500 500 &100000000000000010000000,01
 Ирска 2,960,000 200 200 &100000000000000000000000,00
 Италија 44,394,000 301,400 155,600 457,000 &100000000000001030000001,03
 Јапонија 71,380,000 2,120,000 500,000
до 1,000,000
2,620,000 до 3,120,000 &0000000000000004.370000 (3.67 до 4.37)
 Кореја Japanese Colony 23,400,000 378,000
до 483,000
378,000
до 483,000
&0000000000000002.060000 (1.6 до 2.06)
 Латвија (во границите од 1939) 1,951,000 вклучени се советската и германската војска 230,000 230,000 &1000000000000117800000011,78
 Литванија (во границите од 1939) 2,442,000 вклучени се советската и германската армија 350,000 350,000 &1000000000000143300000014,33
 Луксембург 295,000 2,000 2,000 &100000000000000680000000,68
 Малаја(British) 4,391,000 100,000 100,000 &100000000000002280000002,28
 Малта(British) 269,000 1,500 1,500 &100000000000000560000000,56
 Мексико 19,320,000 100 100 &100000000000000000000000,00
 Монголија 819,000 300 300 &100000000000000040000000,04
Австралија Nauru(Australian) 3,400 500 500 &1000000000000014700000014,7
   Непал 6,000,000 вклучена е Британско-индиската армија
 Холандија 8,729,000 17,000 284,000 301,000 &100000000000003450000003,45
 Њуфаундленд(British) 300,000 вклучена е и британската армија 100 100 &100000000000000030000000,03
 Нов Зеланд 1,629,000 11,900 11,900 &100000000000000730000000,73
 Норвешка 2,945,000 3,000 6,500 9,500 &100000000000000320000000,32
Австралија Папуа and Нова Гвинеја(Австралиска) 1,292,000 15,000 15,000 &100000000000001170000001,17
 Филипини 16,000,000 57,000 500,000
до 1,000,000
557,000
до 1,057,000
&0000000000000006.600000 (3.48 до 6.6)
Полска Полска (во границите од 1939) 34,849,000 240,000 5,380,000
до 5,580,000
5,620,000
до 5,820,000
&0000000000000016.700000 (16.1 до 16.7)
Тимор 500,000 40,000
до 70,000
40,000
до 70,000
&0000000000000014.000000 (8.00 до 14.00)
Романија Романија (во границите од 1939) 19,934,000 300,000 500,000 800,000 &100000000000004010000004,01
Белгија Руанда-Урунди(Белгиски) 4,200,000 0 до 300,000 0 до 300,000 &0000000000000007.100000 (0.00 до 7.1)
Сингапур 728,000 50,000 50,000 &100000000000006870000006,87
ЈАР Јужна Африка} 10,160,000 11,900 11,900 &100000000000000120000000,12
Јапонска империја South Pacific Mandate(Japanese) 1,900,000 57,000 57,000 &100000000000003000000003,00
 СССР (see table below) 168,524,000 8,800,000
до 10,700,000
12,700,000
до 14,600,000
23,400,000 &1000000000000138800000013,88
Шпанија Шпанија 25,637,000 Included with the German Army
 Шведска 6,341,000 600 600 &100000000000000010000000,01
 Швајцарија 4,210,000 100 100 &100000000000000000000000,00
 Тајланд 15,023,000 5,600 2,000 7,600 &100000000000000040000000,04
Турција Turkey 17,370,000 200 200 &100000000000000000000000,00
 Обединето Кралство 47,760,000 383,800 вклучувајќи ги и колониите 67,100 450,900 &100000000000000940000000,94
 САД 131,028,000 416,800 1,700 418,500 &100000000000000320000000,32
 Југославија 15,400,000 300,000 до
446,000
581,000 до
1,400,000
1,027,000 до
1,700,000
&0000000000000011.000000 (6.67 до 11.0)
Вкупно 1,995,537,400 22,426,600
до 25,487,500
37,585,300
до 55,883,000
62,171,600
до 79,184,700
&0000000000000004.000000 (3.17 до 4.00)