Жолт поштар

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Colias|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Жолт поштар
Мажјак, долен дел
Женка
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Colias
Вид: Жолт поштар
Научен назив
Colias croceus
(Geoffroy, 1785)
Синоними[1]

Жолтиот поштар (Colias croceus) е пеперуга од семејството на пеперуги Белци.[2] Пеперугата ја има и во Македонија.

Подвидови[уреди | уреди извор]

 • Colias croceus croceus
 • Colias croceus f. deserticola (Верити, 1909)
 • Colias croceus f. helice (Хибнер)[3][4]
 • Colias croceus f. helicina (Обертир, 1880)[5]
 • Colias crocea f. mediterranea (Штаудер, 1913)

Сите овие напоменати форми се сметаат за синоними на жолтиот поштар.[1]

Распространетост[уреди | уреди извор]

Жолтиот поштар е еден од најраспространетиот вид во Европа. Пеперугата се наоѓа во Северна Африка, голем дел од Европа, а во Азија живее до Сибир. Ја нема во Источна и Средна Азија.[2][6]

Оваа пеперуга е позната по својата миграција низ Европа и околните региони, особено по масовната миграција, најчесто при парење.

Живеалиште[уреди | уреди извор]

Овие пеперуги живеат во отворени простори, ливади, крајбрежни сртови и полиња. Пеперугата живее на надморска височина до 1600 метри.[4][7]

Опис[уреди | уреди извор]

Жолтиот поштар има распон на крилјата од 46 до 54 мм.[7][8] Горниот дел на крилјата е во жолта боја со црни маргини на сите крилја. Често кога мирува крилјата се затворени и тешко може да се види црната маргина.[4]

Долниот дел на крилјата нема црни маргини и е во посветла боја. Предниот дел на крилјата имаат бела дамка. Женките,за разлика од мажјаците, имаат жолти точки по црната бордура на горната страна на крилјата.

Младите гасеници се жолто-зелени со црни глави. Подоцна тие стануваат темно-зелени. Куклите се зелени и имаат жолта линија.[9]

Животен циклус[уреди | уреди извор]

Возрасните единки летаат од март до октомври.[7] Во Јужна Европа и Северна Африка тие се парат во континуитет низ целата година. Јајцата се полагаат на растение. Една женка вообичаени полага до 600 јајца.[4]

Во топли предели гасениците растат брзо, а понекогаш стануваат кукли за време на еден месец. Куклата се развива од две до три седмици и во добри години има до три генерации годишно.[4]

Ларвите се хранат со растенијата: Trifolium pratense, Medicago sativa, Medicago lappacea, Medicago hispida, Medicago polymorpha, Medicago sulcata, Vicia, Lotus, Onobrychis, Astragalus, Colutea arborescens, Hippocrepis, и Anthyllis.[2]

Галерија[уреди | уреди извор]

Поврзано[уреди | уреди извор]

 • Asher, Jim; Warren, Martin; Fox, Richard; Harding, Paul; Jeffcoate, Gail & Jeffcoate, Stephen (2001): The Millennium Atlas of Butterflies of Britain and Ireland. Oxford University Press. ISBN 0-19-850565-5
 • Evans, W.H. (1932). The Identification of Indian Butterflies (2. изд.). Mumbai, India: Bombay Natural History Society.
 • Wynter-Blyth, Mark Alexander (1957). Butterflies of the Indian Region. Bombay, India: Bombay Natural History Society. ISBN 978-8170192329.

Наводи[уреди | уреди извор]

 1. 1,0 1,1 „GBIF“. Архивирано од изворникот на 2017-02-15. Посетено на 2020-03-06.
 2. 2,0 2,1 2,2 Funet
 3. C. c. helice at Biolib
 4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 UK Butterflies
 5. C. c. helicina at Biolib
 6. „Fauna europaea“. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2020-03-06.
 7. 7,0 7,1 7,2 Simon Coombes Captain's European Butterfly Guide Архивирано на 21 јули 2019 г.
 8. Svenska fjärilar
 9. „Naturkundliches Informationssystem“. Архивирано од изворникот на 2017-02-15. Посетено на 2020-03-06.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]