Прејди на содржината

Жолтотрака дебелоглавка

Од Википедија — слободната енциклопедија
{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/{{автотаксономија/Предлошка:Автотаксономија/Pyrgus|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}} |machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}|machine code=parent}}
Жолтотрака дебелоглавка
Pyrgus sidae
Научна класификација [ у ]
Непознат таксон (попр): Pyrgus
Вид: Жолтотрака дебелоглавка
Научен назив
Pyrgus sidae
(Esper, 1784)

Жолтотрака дебелоглавка (Pyrgus sidae) e пеперуга од семејството на дебелоглавки. Пеперугата ја има и во Македонија.

Опис[уреди | уреди извор]

Пеперугата живее во јужните делови на Италија, Франција, Балканот, но и во Турција, Кавказ, Иран и Авганистан. Може да се пронајде и до Тјан Шан. Оваа пеперуга има распон на крилја од 32 до 38 мм и веднаш може да се препознае по двете големи жолти ленти со црни точки на долната страна на крилјата. Горната страна е темнокафеава и имаат голем број на бели точки.

Возрасните единки летаат во јуни и јули. Ларвите се хранат со Abutilon avicennae.

Наводи[уреди | уреди извор]

  • Whalley, Paul - Mitchell Beazley Guide to Butterflies (1981, reprinted 1992) ISBN 0-85533-348-0

Надворешни врски[уреди | уреди извор]