Прејди на содржината

Жолтоног галеб

Од Википедија — слободната енциклопедија

Жолтоног галеб (Larus michahellis) е голем галеб кој се среќава во Европа, Блискиот Исток и Северна Африка, дури неодамна постигна широко признание како посебен вид. Порано бил третиран како подвид или како касписки галеб L. cachinnans, или пошироко како подвид на сребренестиот галеб L. argentatus. Името на родот е од латинскиот Larus што се чини дека се однесува на галеб или друга голема морска птица, а името на видот му оддава чест на германскиот зоолог Карл Михахелес.[1]

Во лет над Олбискиот Залив

Класификација[уреди | уреди извор]

Сега е општо прифатено дека жолтоногиот галеб е целосен вид, но до неодамна имаше многу несогласувања. На пример, списанието British Birds го одвои жолтоногиот галеб од галебот харинга во 1993 година, но го вклучи каспискиот галеб во првиот, но BOU во Велика Британија го задржа жолтоногиот галеб како подвид на галебот од харинга до 2007. Истражувањето на ДНК, сепак, сугерира дека галебот со жолти нозе е всушност најблиску до големиот галеб со црна грб L. marinus и ерменскиот галеб L. armenicus, додека каспискиот галеб е поблиску до галебот од харинга и помалиот галеб со црн грб. L. fuscus, наместо да бидат едни со други најблиски роднини.

Постојат два подвида на жолтоногиот галеб:

  • L. m. michahellis Naumann, 1840 : подвид, пронајден во западна и јужна Европа, северозападна Африка и Медитеранот.
  • L. m. atlantis (Двајт, 1922), syn. Larus fuscus atlantis, Двајт, 1922 година : пронајден во Макаронезија (Канарски Острови, Мадејра, Азори). Овој подвид понекогаш е познат и како Атлантскиот галеб и е потенцијално целосен вид сам по себе. Птиците што се размножуваат на бреговите на Атлантикот на Мароко, Португалија и Галисија (и се шират на север од таму) обично се вклучени тука, но понекогаш се сметаат за трет подвид, L. m. lusitanius . Птиците од Атлантскиот Океан имаат потемни крилја и грб во споредба со средоземните птици, што создава поизразен контраст од белите делови.

Распространетост[уреди | уреди извор]

Парење на покривот, Константа, Романија

Опсегот на размножување е фокусиран на Средоземното Море . Во Северна Африка често е во Мароко, Алжир и Тунис и се зголемува на места. Неодамнешното размножување се случило у во Либија и Египет . На Блискиот Исток, неколку се размножуваат во Израел и Сирија со поголем број во Кипар и Турција . Во Европа има колонии по должината на средоземниот брег, а исто така и на островите и бреговите на Атлантикот северно до Бретања и западно до Азорските Острови. Се размножува и на западната страна на Црното Море ; Овде се преклопува со каспискиот галеб, но има разлика во живеалиштето, со тоа што жолтоногиот галеб претпочита морските карпи, а каспискиот галеб порамни површини, бреговите. Во последните децении птиците се шират на север во централна и западна Европа. Еден до четири пара се обиделе да се размножуваат во јужна Англија од 1995 година (понекогаш хибридни парови со помали галеби со црна грб), иако колонизацијата е многу бавна.

Многу птици остануваат во истата област во текот на целата година, но други се селат за да ја поминат зимата во благите области на западна Европа или се упатуваат на југ до Сенегал, Гамбија и Црвеното Море . Постои, исто така, широко распространување на север после размножувањето кон крајот на летото, со висок број во јужна Англија од јули до октомври. Пријавен е како скитник во североисточна Северна Америка и Нигерија

Опис[уреди | уреди извор]

Подвид L. m. michahellis, Елба
Глава на двегодишен жолтоног галеб на брегот на Бретон
Младенче со отворен клун

Жолтоногиот галеб е голем галеб, иако големината варира, при што најмалите женки се едвај поголеми од обичниот галеб, а најголемите мажјаци се приближно со големина на голем галеб со црн грб. Тие се во должина од 52 до 68 cm , од 120 до 155 cm во распон на крилата и од 550 до 1600 g во тежина. Возрасните однадвор се слични на галебите харинга, но имаат жолти нозе. Имаат сив грб, малку потемни од галебите харинга, но посветли од малиот црногрб галеб . Имаа многу побели глави на есен и поголеми црни врвови на крилата со малку бели дамки. Околу окото имаат црвен прстен како кај малиот црногрб галеб, за разлика од галебот харинга кој има темно жолт прстен.

Првите години птиците имаат побледа глава, задница и долни делови од оние на галебот харинга, што повеќе наликува на галебите со црн грб во првите години. Имаат темни очи, розово сиви нозе, добро дефинирана црна лента на опашката. Тие стануваат полесни во долните делови и последователно ја губат шемата на горниот дел. До нивната втора зима, птиците се во суштина пердувести како возрасните, освен шарените пердуви кои остануваат на крилата . Сепак очите им се уште темни, а нозете се светло жолти .

Повикувањето е гласно смеење кое е подлабоко од повикот на галебот харинга.

Маладенче Larus michahellis во Рамбла дел Мар, Барселона

Исхрана[уреди | уреди извор]

Жолтоног галеб јаде гугутка во Барселона

Како и повеќето галеби Larus, тие се сештојади и опортунистички баратели на храна.[2] Тие бараат соодветен плен во полињата или на брегот или ги ограбуваат помалите галеби и другите морски птици . Иако урбаните популации се генерално опортунистички чистачи, тие можат да се префрлат на предаторска исхрана доколку е потребно; ова беше забележано за време на Италијански национален карантин во 2020 година кога недостатокот на остатоци од храна ги натера жолтоногите галеби од Рим да земат плен голем како стаорци и камени гулаби.[3][4]

Атлантските галеби во Гибралтар се забележани и фотографирани како берат и јадат овошје од маслинови дрвја во лет.[5]

Репродукција[уреди | уреди извор]

Larus michahellis atlantis - MHNT

Жолтоногите галеби обично се размножуваат во колонии. Јајцата најчесто три, се полагаат од средината на март до почетокот на мај и се бранат енергично од овој голем галеб. Гнездото е понекогаш редок куп вегетација изграден на земја или на карпи. На некои места како Гибралтар почнале да се гнездат на згради, па дури и на дрвја. Јајцата се инкубираат 27-31 ден, а младите птици стануваат способни за летање по 35-40 дена.

Наводи[уреди | уреди извор]

  1. Jobling, James A (2010). The Helm Dictionary of Scientific Bird Names. London: Christopher Helm. стр. 219, 253. ISBN 978-1-4081-2501-4.
  2. Zorrozua, Nere; Aldalur, Asier; Herrero, Alfredo; Diaz, Beñat; Delgado, Sergio; Sanpera, Carola; Jover, Lluís; Arizaga, Juan (2020). „Breeding Yellow-legged Gulls increase consumption of terrestrial prey after landfill closure“. Ibis (англиски). 162 (1): 50–62. doi:10.1111/ibi.12701. ISSN 1474-919X.
  3. „Covid 19 coronavirus: Seagulls begin to hunt rats on streets of Rome“. NZ Herald (англиски). 2020-05-04. ISSN 1170-0777. Посетено на 2020-05-04.
  4. Squires, Nick (2020-05-01). „Seagulls in Rome take to killing rats and pigeons as lockdown deprives them of food scraps“. The Telegraph (англиски). ISSN 0307-1235. Посетено на 2020-05-04.
  5. van Swelm, Norman Deans. „FRUIT PICKING GIBRALTAR ATLANTIC GULLS“. Radioactive Robins. Посетено на 13 October 2021.

Надворешни врски[уреди | уреди извор]