Жолта мувоморка

Од Википедија — слободната енциклопедија
Жолта мувоморка (Amanita flavipes)
Жолта мувоморка (Amanita flavipes)

Жолта мувоморка (латински: Amaníta flavípes) - вид печурки кои припаѓаат на родот Мувоморки (Аманита) семејство Мувоморки.

Опис[уреди | уреди извор]

Шапката е со пречник од 3-12 см, хемисферично, отворена конвексна и скоро рамна, со влакнест, но не ребрест раб. Површината е жолтеникава, жолто-кафеава, понекогаш со сивкаста нијанса, потемна во центарот. Кај младите печурки, таа е покриена со прекривка, која потоа останува во форма на тенки жолтеникави брадавични снегулки, лесно се одделуваат и се измиваат со вода.

Порите се чести, и ослободени од стеблото, бели или бледо жолтеникави, има многубројни пори.

Дршката достигнува 4-15 см со висина и 0,5-2 см во пречник, цилиндрична или истенчена нагоре, во основата со лушпесто задебелување, бело или жолто, покриено со жолти грануларни скали. Остатоци од обична покривка во форма на неколку ленти во горниот дел на булбата. Прстен на врвот на стеблото, мембранозен, жолтеникав до крем одозгора и жолт од долниот дел.

Пулпата е бела или белузлава.

Спорите се во бел прав. Спорите се со големина 7-9 × 5,5-7 мм, елиптични до широко јајцовидни, амилоидни.

Печурка што може да се јаде, честопати се укажува дека не се јаде, поради можноста да се помеша со отровни видови.

Екологија[уреди | уреди извор]

Формира микориза со четинари, ретко расте во мешани шуми.

Таксономија[уреди | уреди извор]

Жолта мувоморка (Amanita flavipes)
Жолта мувоморка

Според молекуларните филогенетски студии во 2004 година, името Amanita flavipes се подразбира како цела група на видови кои се разликуваат и на молекуларно и на макроскопско ниво (на пример, во бојата на шапката). Понатамошно истражување за идентификација и разграничување на овие видови не е извршено.

Синоними[уреди | уреди извор]

  • Amanita bella S.Imai ex E.-J.Gilbert, 1940
  • Amanita pulchella S.Imai, 1933, nom. illeg.
  • Amanita watlingii Ash.Kumar & T.N.Lakh., 1990
  • Amplariella bella (S.Imai ex E.-J.Gilbert) E.-J.Gilbert, 1940
  • Amplariella flavipes (S.Imai) E.-J.Gilbert, 1940

Надворешни врски[уреди | уреди извор]

  • R.E. Tulloss. „Amanita flavipes“ (англиски). amanitaceae.org. Архивирано од изворникот на 2015-02-03. Посетено на 2015-02-03.