Жозеф Мари Жакар

Од Википедија — слободната енциклопедија
Жакаревиот разбој
A la mémoire de J.M. Jacquard.jpg

Жосиф Мари Жакар (француски: Joseph-Marie Jacquard, 17521834) бил француски пронаоѓач. Во 1801 година јавно го покажал својот автоматски Разбој за ткаење со револуционерни технолошки елементи. Овој негов пронајдок е прогласен за јавно добро во 1806 година, и Жакард бил награден со доживотна пензија и посебни привилегии.  Неговите бушени картички ги адаптирал Чарлс Бебиџ, користејќи ги и за својата аналитичка машина. Технологијата на разбојот на Жакар била основа на вториот модерен автоматски разбој и претходник на современиот компјутер.

 Надворешни врски[уреди | уреди извор]